Hotelul “Palas”, Biserica Luterană, Școala eparhială de fete, Farmacie Kogan – toate aceste clădiri, care sunt păstrate doar în memoria generației mai în vârstă din Chișinău, au „reînviat” în preajma Complexului architectural Rotonda din parcul Valea Morilor.
Secolul XX a fost nemilos față de clădirile Chișinăului din secolul XIX. Cândva maiestuoase, structura cărora a fost minuțios proiectate, acum nu au rămas decât fotografiile alb-negru care ne mai amintesc de existența acestora. În 1945, Capitala noastră a fost una dintre cele mai devastate orașe din Europa. Ceea cu ce ne-am putea astăzi mândri, a fost distrus pentru totdeauna.
Ieri, 13 mai, la inițiativa organizației obștești „Arcul de Triumf” un grup de 25 de studenți au transformat gardul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pe acesta au apărut clădirile demult uitate și necunoscute deja de locuitorii Capitalei. Tinerii, studenți de la diferite facultăți ai Academiei, au pictat 80 de metri pătrați din gardul instituției de învățământ cu distinse locații ale Chișinăului de odinioară.
Drept schițe pentru tablourile de pe gard au servit pozele Capitalei din cele mai vechi timpuri, care s-au păstrat foarte bine.
Inițiatorii proiectului organizează o deschidere simbolică, care va avea loc pe 18 mai, la ora 18:00, în cadrul concertului de jazz „Rotonda. Renaşterea”, organizat de organizația „Arcul de Triumf”. În cadrul evenimentului de caritate vor evolua: Geta Burlacu, Concertino, Nicorasong, Karizma, Boris Covali, Ray Gligor și Angry Band. O perlă a acestui eveniment va fi interpretarea colectivă a imnului Chișinăului, în stil jazz, de către toți artiștii. Pentru mai multe detalii accesați pagina evenimentului.
Scopul proiectului „Rotonda. Renașterea” este de a reînvia vestita operă de artă a arhitectului Robert Kurtz, în calitate de spațiu cultural. Acesta va fi al treilea concert organizat lângă monumentul de arhitectură.