Oficialii ruși urmau să transporte la Moscova “liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei”

977055796
Foto: PC: novayagazeta-ug.ru

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a expus poziția privind vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitrii Rogozin, care a fost însoțit de un grup de deputați ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului. Vizită care nu a trecut fără declarații cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova.

Potrivit autorităților de la Chișinău, oficialii ruși aveau intenția de a transporta cu avionul de rută specială (charter) cutii conținând “liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei”. MAEIE precizează că materialele respective au fost reținute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislația Republicii Moldova în vigoare.

 

Semnăturile care urmau să ajungă la Moscova PC: Twitter.com/Rogozin
PC: Twitter.com/Rogozin
PC: Twitter.com/Rogozin
PC: Twitter.com/Rogozin
PC: Twitter.com/Rogozin

Ministerul de Externe de la Chișinău și-a expus poziția și asupra declarațiile agresive făcute de Rogozin din ultima perioada în adresa Republicii Moldova. „În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe calea diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre. Amintim că, poziția oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.”

„Cu această ocazie, reiterăm că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a problemei transnistrene.

Atragem atenţia asupra faptului că, acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioada sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, se mai artă în comunicatul emis de MAEIE.

Reamintim că în aceste zile, un grup de deputați ai Dumei rusești, ministrul Culturii Federației Ruse Vladimir Medinschii, dar și Leonid Slutski – președintele al Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) și integrare eurasiatică din Duma de Stat, care se află pe lista persoanelor sancționate de UE în legătură cu evenimentele petrecute în ultima perioadă în Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente