Până la recensământ a rămas puțin, dar voluntarii din partea „Tinerilor Moldovei” nu ezită să informeze populația în cadrul campaniei stradale „Vorbesc românește, sunt român!”.
„Voluntarul zilei” este o campanie inițiată de „Tinerii Moldovei”, în care zilnic este desemnat cel mai activ, sârguincios și curajos voluntar care informează conaționalii noștri în cadrul recensământului paralel „Vorbesc românește, sunt român!”
Eugen Vasilachi își poartă cei 17 ani ai săi fie pe holurile Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici”, fie trezindu-i pe oameni, nu cu vreo alarmă specială, dar prin intermediul voluntariatului, în cadrul campaniei de informare „Vorbim românește, suntem români”.
Ca și tuturor tinerilor de vârsta sa, lui Eugen îi place să citească, să asculte muzică, să reușească în plan școlar și să cunoască o varietate largă de persoane. Liceanul consideră că activitatea de voluntariat în campania „Tinerilor Moldovei” i-a oferit oportunitatea să întâlnească oameni sufletiști, amabili și prietenoși. „Suntem din ce în ce mai mulți, mai uniți și nimic nu ne va sta în cale în recunoașterea identității noastre autentice, românești”, a punctat Eugen cu privire la proiecția lui despre recensământul care va avea loc în luna mai.
Victor Bulgar este un tânăr care nu doar că se întreabă mereu care e rostul vieții, dar care și caută răspunsuri, pornind de la argumentul că fiecare individ trebuie să contribuie cu ceva special pentru poporul său și să nu se limiteze la nevoile proprii.
Victor are 26 de ani și se trage dintr-o familie mixtă, dintr-un tată român și o mamă bulgăroaică. Liber profesionist în web design și service IT, Victor a încercat în ultimii ani să se implice în diverse acțiuni civice, dar a înțeles cu dezamăgire că unele forțe politice ajungeau să beneficieze de eforturile lui. O simplă căutare pe internet l-a adus în mijlocul „Tinerilor Moldovei”, mișcare pe care a perceput-o ca pe un curent apolitic care sprijină ideile firești ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Victor va avea și calitatea de recenzor în cadrul recensământului, astfel că își va putea forma o vedere din interiorul procesului asupra corectitudinii și relevanței rezultatelor. Este de părere că datele finale ale recensământului vor reflecta creșterea numărului celor care își declară identitatea de români la recensământ, trezirea conștiinței naționale și realizarea importanței istorice de a se numi, corect, români; formarea unui trend de încurajare și supremație a termenilor român, românesc, limba română în determinarea apartenenței la o etnie și limbă; corelarea termenilor de etnic moldovean și limbă moldovenească cu politica seculară de dezrădăcinare a conștiinței naționale, practicate de ruși pentru a obține controlul asupra teritoriilor ocupate.
Cristina Bobu nu este o liceană ca toate celelalte. La cei 16 ani ai săi, își urmează propriile visuri și principii, sădite, însă, cu atenție, de părinții săi, pe care îi respectă și care îi servesc drept model de urmat în viață. Îi determină pe cei din jur să zâmbească și le oferă sfaturi atunci când se află în încurcătură.
Elevă conștiincioasă a Liceului de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Cristina este pasionată de muzică, dans, pictură și lectură. Pentru că nu este adepta proverbului „Când de multe te apuci mai pe toate le încurci”, a decis să se implice ca voluntar în campania de informare pentru recensământul populației. „Nu îmi este indiferentă soarta urmașilor”, a motivat Cristina, mărturisind că și-ar dori să ca moldovenii din stânga Prutului să își cunoască și să își asimileze istoria.
Cristina urmărește zi de zi eforturile echipei din care face parte și este convinsă că datorită acestora se vor declara mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova români, fără ocoliș.
Dacă vrei să fii și tu voluntar pentru campania „Vorbesc românește, sunt român!”, înscrie-te aici sau citește acest articol pentru mai multe detalii.