Criza ucraineană are ecouri și în situația din Republica Moldova: o minoritate vorbitoare de limbă rusă și un teritoriu separatist pro-rus din Transnistria. Această fostă republică sovietică situată între România și Ucraina, îngrijorată de destabilizare, dorește să adere la Uniunea Europeană în 2019. Începând cu sfârșitul lunii aprilie, la Bruxelles a ridicat obligativitatea vizelor pentru moldoveni se deplasează în zona Schengen. Prim-ministrul Iurie Leancă explică pentru TV5MONDE această alegere a Moldovei în favoarea Uniunii Europene.
Despre Ucraina
„Suntem foarte preocupați de situația din Ucraina, stat cu care avem o frontieră de mai bine de 1200 de kilometri. Este o țară foarte importantă pentru noi din punct de vedere energetic, un stat cu care noi întreținem relații puternice în domeniul economic, cultural și social. Ucraina poate influența soluționarea problematicii transnistrene. Faptul că acest conflict are loc în imediata apropiere de țara noastră, victimele înregistrate, sporesc nivelul de îngrijorare. Este foarte important să contribuim la stoparea crizei din Ucraina, să fie utilizate toate mecanismele internaționale pentru a fi găsite soluții de normalizare a situației”, a spus Premierul, precizând că Moldova susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
„Cea mai importantă întrebare pentru noi este de a găsi o soluție pentru a opri escaladarea situației (în Ucraina). Desigur, pentru noi, principalul lucru este să se respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ca și a Moldovei. Președintele rus Vladimir Putin se pare că dă înapoi. El a afirmat acest lucru miercuri, că retrage trupele sale la granița cu Ucraina. Și el a cerut, amânarea referendumului din 11 mai asupra proclamării independenței “Republicii Donețk”.”
Teama de destabilizare ca în Crimeea, a accelerat procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană: „Acesta este dreptul nostru suveran de a alege”, a declarat prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă.
Despre Europa
Pentru șeful Guvernului Republicii Moldova, integrarea țării în Uniunea Europeană va oferi stabilitate, de care nu a avut parte Ucraina și care azi trece printr-o criză serioasă. „Prioritatea guvernului, autorităților Republicii Moldova este de a continua procesul de modernizare, care este de a spune, europenizare a Republicii Moldova. Continua apropiere de Uniunea Europeană, cu valori a demonstrat viabilitatea lor în alte țări din Europa Centrală”, a declarat Leancă.
Intrarea Moldovei în UE ar putea fi în 2019. Între timp, cetățenii moldoveni nu au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen de la sfârșitul lunii aprilie 2014. Procesul de integrare este, de asemenea, bazat pe schimbări majore în țara în care guvernul trebuie să le abordeze
„Principalul lucru este de a crea instituții și o economie de piață funcțională, și să respecte drepturile drepturile, drepturile fundamentale. Desigur, este de asemenea important să se continue reforma sistemului judiciar, lupta împotriva corupției”, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă.
Este important de a arăta partenerilor noștri europeni că nu suntem doar un punct european, geografic sau istoric. Sarcina cea mai importantă acum este de a convinge cetățenii Republicii Moldova că alegerea europeană corespunde cu cele mai bune aspirații și interese. Acest lucru nu este ceva ușor, dar nici nu e imposibil.”
Sursa: TV5MONDE