Ministerul Educaţiei examinează posibilitatea de a introduce examene orale la bacalaureat. Dacă se va lua această decizie, examene orale vor fi introduse pentru absolvenţii ciclului gimnazial pentru ca aceştia să se familiarizeze cu acest gen de examene până în clasa a 12-a.
Despre aceasta a comunicat viceministrul educaţiei, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la televiziunea publică „Moldova 1”, transmite IPN.
Potrivit oficialului, probe orale urmează să fie introduse la limba română şi limbile străine, după ce experţii Ministerului au constatat că la disciplinele respective, pe lângă competenţele scrise, absolvenţii trebuie să aibă şi competenţe de exprimare.
Grosu a precizat că în acest an testele pentru examenul de bacalaureat se vor baza mai mult pe competenţe, decât pe cunoştinţe. „Eficienţa studiilor constă în aceea ca elevul să poată folosi la modul practic cunoştinţele acumulate, cum ar fi, de exemplu, întocmirea unei scrisori de intenţie într-o limbă străină sau rezolvarea practică a unei probleme”, a precizat ministrul-adjunct al educaţiei.
Igor Grosu a mai spus că testele pentru bacalaureat nu vor fi simplificate şi a respins acuzaţiile că testele din anul trecut ar fi fost prea dificile.
Igor Grosu a mai comunicat că Ministerul Educaţiei lucrează asupra unui concept privind salarizarea cadrelor didactice în dependenţă de calitatea studiilor, iar Guvernul a început negocierile cu sindicatul angajaţilor din învăţământ privind majorarea salariilor profesorilor.