#diez a selectat 10 cele mai interesante întrebări de la a cincea etapă a Campionatului de Ce? Unde? Când? din Moldova. Pentru a vedea răspunsul înserați spațiul alb cu cursorul.
#1. Cel mai lung acesta a avut loc în anul 1942, aparținând lui Greer Garson, și durând cinci minute jumătate. Anume după acest caz a fost impusă limita de 45 de secunde pentru acestea. Acesta în care au fost menționate cele mai multe persoane a aparținut Oliviei de Haviland, care în anul 1947 a menționat 27 de persoane. Iar recordul pentru cel mai scurt acesta îi aparține lui Alfred Hitchcock, care s-a rezervat la doar două cuvinte. Ce este acesta?
Răspuns: Discurs de mulțumire la înmânarea premiilor Oscar
#2. Această afacere a fost inițiată de către londonezul John Henry Belville, care încă în 1836 avea peste 200 clienți. În fiecare dimineață el parcurgea 12 mile pentru a prelua „marfa” sa, și după asta făcea turul clienților abonați la serviciile sale, pentru a le „livra” marfa. După moartea sa, afacerea a fost preluată de către văduva lui, iar apoi – de fiica lor Ruth, care a continuat-o până în 1940. Un timp, principalii lor concurenți erau o companie care presta același serviciu prin telegraf și, ulterior, de către BBC. În articolul de pe wikipedia despre familia Belville drept profesie a lor este indicat „vânzători de…” Dar ce anume vindeau ei?
Răspuns: Timp
#3 Despre pasiunea Romanilor de a-și păstra chipurile pentru urmași și veșnicie prin intermediul numeroaselor sculpturi ale aristocraților și personalităților notorii ale acelor timpuri, atât istoria cât și arta menționează în numeroase articole. Cu toate acestea, o statuie era un lux destul de costisitor chiar și pentru cei mai înstăriți nobili. Din aceste considerente – de economisire a banilor, dar si pentru a le face mai ușor transportabile, statuiele romane aveau o proprietate deosebita pe care va trebui sa o scrieți pe foițele de răspuns peste un minut.
Răspuns: Aveau capete detașabile
Comentariu: se putea înlocui un cap cu altul (corpul rămânând același) când persoana murea sau cădea în dizgrație
#4. Conform spuselor lui Irving Stone, Leonardo da Vinci susținea că boxul îl face pe om să transpire şi îi slăbește trupul. Când practică golful, însă, îmbracă cele mai bune haine pe care le are, la sfârșitul zilei fiind la fel de curat şi de proaspăt. Dar ce am înlocuit prin „box” şi a „practica golful”?
Răspuns: „Sculptura” şi „a desena”
#5. Acest cuvânt românesc, conform unei versiuni, își are originea într-o pedeapsă corporală. Aceea ce e paradoxal, fiindcă zebrele, spre deosebire de cai sau măgari, puțin probabil să fi fost supuse acestei pedepse corporale. Numiți cuvântul.
Răspuns: Vărgat
#6. După cum deja știți, Starbucks e îngrijorată de situația ecologică, din această cauză ei încearcă să evite folosirea plasticului și reciclează cartonul, hârtia și pachetele de la lapte. Dar ce trebuie să facă un cumpărător pentru a primi reducere 10%?
Răspuns: Să vină cu cana sa.
#7. În întrebare sunt înlocuiri. Mecanicul-şef al unei companii japoneze la o beție a mărturisit unor moldoveni că admiră europenii pentru două lucruri. Primul, pentru că sunt gentlemani, permițând femeilor sa treacă primele, și nu invers, ca în cazul japonezilor. Al doilea, pentru că europenii iși pot „face plinul” cu X și Y. El s-a învățat să „facă plinul” doar cu X. Wikipedia delimitează mai multe stiluri pentru a „face plinul”. Stilul american, mai e numit zig-zag sau X-switching, pentru că schimbă de câteva ori X cu Y pe măsură ce fac plinul. Numiți ce am înlocuit prin expresia „a face plinul”
Răspuns: A mânca.
#8. Ajungând din greșeală pe siteul www.gov.md, puteţi găsi câteva linkuri utile, precum cel al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi Ministerul Peştilor. În fraza de mai sus a fost înlocuită o literă. Numiţi-o.
Răspuns: Litera G
Comentariu: Este vorba despre siteul www.gov.mg – siteul Guvernului din Madagascar
#9. În 2013 clubul de fotbal Barcelona a hotărât să vândă publicitate pe partea interioară a tricourilor. Numiți compania care a cumpărat acest spațiu publicitar pentru logoul său, dacă se știe că conform acordului această companie urmează să facă din Barcelona unul din cele mai tehnologice cluburi din lume.
Răspuns: Intel
#10. Atenție, o listă: Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Nice, Nantes, Strasbourg, Montpellier, Bordeaux. Este mediatizata informația ca Londra ar trebui sa se afle pe poziția a șasea în lista de mai sus. Dar după care criteriu a fost compusa lista?
Răspuns: După numărul de francezi care locuiesc în fiecare oraș.
Pentru a vedea pachetul integru de întrebări sau pentru a se înscrie în competiție accesați CUC.md.