Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a lansat, recent, cea de-a doua etapă de implementare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”.
Lucrările ce urmează a fi efectuate în decurs de 6 luni prevăd amenajarea drumului de acces pentru automobile, cu parcare şi iluminare, renovarea clădirii administrative, a Conacului Pommer și a casei-muzeu, edificiu ce va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.
ADR Nord a început să implementeze proiectul de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul în iulie 2013. Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului cifrându-se la peste 23,8 de milioane de lei. În 2013, pentru implementarea primei etape a proiectului, au fost alocate circa 5,5 de milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul. Pentru anul în curs, în cea de-a doua etapă de implementare a proiectului, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 9 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor menționate mai sus.
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Țaul, ce se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) și poate uni două trasee, conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional.
Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Republica Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.
Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, este parte a celui mai mare parc național din Republica Moldova. Construcția a fost ridicată la indicația lui Andrei Pommer, un nobil din Sankt Petersburg căsătorit cu o moldoveancă. Bazele conacului au fost puse la începutul sec. XX, iar proiectul edificiului și al celorlalte componente ale complexului aristocratic a fost semnat de către arhitectul-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko. Casa boierească este construită în stilul gotic al arhitecturii eclectice, iar cele două nivele sunt ridicate din cărămidă și piatră.
Potrivit Adevărul Moldova, Parcul de Sus concentreză principalele puncte de atracție ale complexului de la Țaul: conacul boieresc, bucătăria albă şi cea neagră, vila, casa pentru oaspeţi, remiza pentru trăsuri, gheţăria şi hambarele. În faţa conacului boieresc se va afla o platformă cu havuz, alei circulare, gazon, garduri verzi, lumini şi 50 de bănci. Pe partea dreaptă a clădirii va fi o grădină permanentă, mica grădină zoologică, alpinarium, rosarium şi turnul de apă. Atât aleea principală, cât şi cea pe unde intrau altădată trăsurile vor fi pavate cu plăci decorative, iar celelalte – cu pietriş mărunţit. În spatele conacului Pommer se întinde Parcul de Jos şi lacul.