În cadrul delegației RM, care au fost în Grecia cu ocazia liberalizării regimului de vize, au fost 25 tineri, studenți și elevi, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, 6 olimpici internaționali și tineri care să-și vadă părinții sau iubiții.
Liberalizarea vizelor este văzută diferit de către persoane care se simt direct parte a procesului și care se consideră în afara procesului, fapt demonstrat și în vox-ul făcut în Grădina Publică Ștefan cel Mare, cât și părerilor celor care au fost printre primii care s-au convins de liberalizare.
La nivel politic și european, procesul de liberalizare a vizelor și de semnare a Acordului de Asociere cu UE, înseamnă că instituțiile europene au căpătat încredere în instituțiile din Moldova și sunt gata să se asocieze cu ele și că nu trebuie să le verifice la fiece pas.
Iată ce ne-au spus câțiva din cei care au câștigat la concursul de eseuri:
Orest Dabija: „Liberalizarea vizelor înseamnă foarte mult pentru mine, mai ales posibilitatea de a călători în scop turistic. E foarte bine că are loc un proces, pentru că dacă ni s-ar fi acordat anterior multe facilități deodată nu am fi știut să le apreciem”.
Cătălina Russu: „Liberalizarea vizelor înseamnă mai multe oportunități pentru tinerii studenți care vor să cunoască și să exploreze lumea, care vor în primul rând să revină înapoi în Republica Moldova pentru ca să le spună și celor care au rămas acasă cum e să trăiești în Europa, ce trebuie de implementat în țara noastră. Unde am crescut, unde mai avem de muncit și unde trebuie să ne concentrăm eforturile.
Pentru persoanele care deja locuiesc în străinătate le va fi mai ușor să-și revadă rudele, deoarece nu va mai fi viză, se vor face mai multe schimburi de experiență, vor veni în țară mai des, vor aduce know-how și vor implementa noi idei”.
Alexandru Ghețan: „Liberalizarea vizelor pentru mine înseamnă oportunitatea de a călători și după cum am văzut, pentru multe persoane din RM, posibilitatea de a-și revedea rudele, de a se întâlni cu vechii prieteni, familiile se reîntregesc. Sper ca pe viitor să nu însemne doar aceste lucruri, dar și oportunitate de schimb de experiență între tinerii de la noi și tinerii din Vest, de asemenea o mai bună dezvoltare a Republicii Moldova.
Desigur că trebuie să ne facem mai întâi noi ordine la noi acasă, însă dacă există oportunitatea ca și europenii să ne ajute atunci este foarte bine și chiar salutabilă tentativa de Integrare Europeană”.
Îndrăgostiții Igor și Valeria Sprânceană, care se văd după un an jumate, după ce s-au căsătorit și apoi a plecat în Grecia: „Liberalizarea vizelor este o posibilitate nemaipomenită pentru poporul din Republica Moldova de deschidere a orizonturilor.
Pentru noi personal este o oportunitate de a ne vedea peste un an și jumătate, este un vis foarte dulce și de nedescris.”
Tinerii au participat şi la întrevederea cu diaspora moldovenească din Grecia, au vizitat muzeul Acropolis şi centrul istoric al Atenei. Ei au făcut fotografii în principalele atracţii turistice vizitate.