Moldova va promova economia verde şi dezvoltarea durabilă

IMG_9548
Foto: Premierul Iurie Leancă la inaugurarea Conferinţei cu genericul: „Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova", PC: gov.md

Astăzi a avut loc inaugurarea Conferinţei cu genericul: „Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova”, organizată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Executivul Danemarcei.

Acţiunea îşi propune să promoveze dezvoltarea unei economii ecologice a Republicii Moldova, în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a discuțiilor din cadrul ONU privind noua agendă de dezvoltare, la care Moldova participă activ.

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea Conferinţei, Premierul a subliniat importanţa proiectului, exprimând gratitudine Guvernului Danemarcei pentru suportul acordat în eforturile Moldovei de promovare a economiei verzi. Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că progresul obţinut de partenerii danezi este unul demn de urmat, Danemarca fiind unanim recunoscută ca un lider mondial după toţi indicatorii dezvoltării durabile.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, a subliniat că dezvoltarea economiei verzi este o necesitate, o oportunitate, dar cere eforturi comune. „În următorii 20 de ani volumul economiei globale se va dubla şi, evident, o parte din această creştere va avea loc în Moldova şi trebuie să ne asigurăm că această creştere va fi durabilă”, a declarat oficialul danez, reiterând disponibilitatea ţării sale de a ajuta Moldova în acest sens.

La rândul său, Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent PNUD în Moldova, a punctat obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în această direcţie.

„Consultările despre viitorul pe care Moldova și-l dorește au arătat că aspirațiile de dezvoltare și eradicare a sărăciei sunt legate de dorința de a avea locuri de muncă decente și un mediu ambiant curat. PNUD va fi alături de Guvernul de la Chişinău în acest efort care răspunde aspirațiilor tuturor oamenilor din Moldova”, a declarat Nicola Harrington-Buhay.

În cadrul evenimentului, Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, și ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, au semnat o Declarație comună de intenții, în care s-au angajat să coordoneze eforturile instituțiilor pe care le conduc pentru a asigura dezvoltarea durabilă și prietenoasă mediului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente