Lituania a anunţat că a identificat un spion rus

veliavu-iskelimas-51cea2ef0c7b8
Foto: Conform Serviciului lituanian de contraspionaj, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, PC: cronicaeuropeana.ro

Lituania a anunţat luni că a identificat un spion care lucra la ambasada Rusiei din Vilnius şi încerca să colecteze, contra unor sume de bani, informaţii despre relaţiile dintre Uniunea Europeană (UE) şi fostele ţări sovietice.

Conform Serviciului lituanian de contraspionaj, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, transmite Mediafax.

„Katula a încercat să recruteze un funcţionar lituanian cu scopul de a obţine informaţii secrete şi sensibile despre mandatul Lituaniei la preşedinţia Uniunii Europene”, asigurat în al doilea semestru al anului 2013, anunţă un comunicat al contraspionajului lituanian publicat luni. „A existat o promisiune de bani în schimbul unor informaţii”, potrivit comunicatului.

Lituania a luat „măsuri” împotriva lui Katula pentru „a-l împiedica să mai efectueze activităţi de spionaj”, adaugă Serviciul lituanian de contraspionaj, fără să precizeze natura acestora.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a refuzat să comenteze acest caz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente