Reacții internaţionale la rezultatul Referendumului din Crimeea

42802
Foto: PC: .peteava.ro

Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constituţiei ucrainene”, organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei, afirmă Casa Albă, relatează AFP.

Respingem «referendumul» care a avut loc astăzi (duminică)”, a anunţat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat, informează Mediafax.

„Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare”, a adăugat el. „Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus”, a subliniar Carney.

„Îndemnăm toţi membri comunităţii internaţionale să continue să condamne acest tip de acţiuni şi să adopte măsuri concrete pentru a impune costuri” Rusiei, a adăugat Casa Albă.

Marea Britanie a condamnat duminică referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificându-l o „farsă”, şi refuză să recunoască rezultatul său, relatează AFP.

Secretarul Foreign Office, William Hague, a apreciat, într-o intervenţie avută cu o zi înaine de o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, că referendumul reprezintă o încălcare a Constituţiei ucrainene.

„Nimic din modul de desfăşurare a referendumului nu ne poate convinge că este vorba despre un exerciţiu legitim”, a spus el, potrivit unui comunicat al Foreign Office.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că referendumul în favoarea alipirii la Rusia care a avut loc duminică în Crimeea este „ilegal” şi a îndemnat Moscova să „evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina”, relatează AFP.

„Referendumul care a avut loc astăzi (duminică) în Crimeea este ilegal şi contravine Constituţiei ucrainene”, a declarat Fabius.”Faptul că s-a defăşurat sub ameninţarea forţelor ruse de ocupaţie îl face şi mai nelegitim”, a adăugat el.”Franţa îndeamnă Federaţia Rusă să ia imediat măsuri care să permită evitarea unei escaladări inutile şi periculoase în Ucraina”, a continuat Fabius.

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, şi-a exprimat duminică seara îngrijorarea profundă faţă de refendumul din Crimeea, subliniind totodată că „toate canalele diplomatice rămân deschise” pentru soluţionarea crizei ucrainene, relatează AFP.

Într-un comunicat, Mogherini a subliniat că Italia, la fel ca partenerii săi din UE, „consideră ilegitim” acest referendum şi a susţinut rezoluţia Consiliului de Securitate ONU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente