Clasa noastră revine la Teatrul Eugene Ionesco

unnamed
Foto: Secvență din spectacolul Clasa Noastră PC: tei.md

După succesul de anul trecut al spectacolului CLASA NOASTRĂ, regizat de Luminița Țîcu după textul lui Tadeusz Slobodzianek, Teatrul Eugene Ionesco readuce în scenă în acest weekend, cu o nouă distribuție, povestea unui grup de colegi de clasă – polonezi și evrei – 0 dramă cutremurătoare despre noi, oamenii, și puterea sentimentelor noastre.

Zece copii – fete și băieți, catolici și evrei. Învață împreună, se joacă împreună. Pe măsură ce copiii cresc, distracția lor se încheie și prietenia le e pusă la încercări grele. CLASA NOASTRĂ este o povestire șocantă despre relațiile complicate dintre polonezi și evrei în secolul XX, despre vina colectivă, un adevăr care pare să nu trebuiască nimănui și despre istoria care nu poate fi judecată, rescrisă și nici măcar explicată.

Tadeusz SLOBODZIANEK a scris acest text bazându-se pe istorii reale ale masacrării evreilor din satul Jedwabne, Polonia. Pe 10 iulie 1941, locuitorii polonezi au început un pogrom împotriva evreilor. 1600 de evrei au sfârșit într-un hambar, arși de vii. Faptele au fost mușamalizate și puse pe seama naziștilor. Mult mai târziu, adevărul a ieșit la iveală.

Secvență din spectacolul Clasa Noastră PC: tei.md
Secvență din spectacolul Clasa Noastră PC: tei.md

Există ceva, în Polonia, care ne chinuieşte foarte tare, ne traumatizează, nu ne pemite să uităm şi nici să mergem mai departe, ceva cu care, ani de-a rândul, n-am putut, n-am vrut sau poate nu am ştiut să încheiem socotelile./…/Trebuie să aruncăm un ochi şi sub preşul sub care, ani de-a rândul, a fost măturat tot gunoiul şi să ne înfruntăm moştenirea, chiar şi cea lipsită de eroism.” (Piotr Gruszczynski, critic de teatru, dramaturg)

Drama evreilor în contextul geopolitic din CLASA NOASTRĂ ne amintește de propria dramă națională, de teroarea deportărilor prin care au trecut părinții și bunicii noștri. ”E un text cutremurător. Despre toate întâmplate cu noi sau cu vecinii noștri trebuie să ne învățăm să vorbim și din scenă. Teatrul trebuie să dezbată problemele cu care se confruntă societatea. Păcat că nu avem dramaturgie… Așa că – să învățăm de la alții, iar acest text este un exemplu bun”, spune regizoarea Luminița Țîcu.

Spectacolul se va juca pe 14, 21 și 27 martie la ora 18:30, cu subtitrare în limba rusă și engleză.

Elevii, studenții și profesorii beneficiază de reduceri de 30% la bilete.

Telefon pentru informații suplimentare și rezervări bilete: 022.233.833 sau 079.233.833

Mai multe detalii despre acest si alte spectacole, precum și despre ofertele Teatrului Eugene Ionesco, aflați de pe pagina web a Teatrului: tei.md sau pe pagina de fb: facebook.com/TEI.md

P.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente