Actorul scoţian Sean Connery i-a îndemnat pe compatrioţii lui să voteze pentru independenţa Scoţiei la referendumul din luna septembrie.
Actorul, adept de mulţi ani al independenţei Scoţiei, a declarat într-un interviu apărut duminică în The Sun că şansa ţării sale de a se desprinde de Marea Britanie reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată, informează Mediafax citând dailymail.co.uk.
Sean Connery, în vârstă de 83 de ani, spune că independenţa va stimula industria filmului şi alte industrii creative, creând noi locuri de muncă în Scoţia.
Starul scoţian, care s-a născut la Edinburgh, dar nu mai locuieşte în Scoţia, spune că decizia trebuie luată de oamenii care aleg să trăiască şi să lucreze în Scoţia. Votul pentru independenţă ar readuce în prim-plan cultura, patrimoniul şi excelenţa creativă din Scoţia, a adăugat actorul.
Punctul său de vedere nu este însă împărtăşit de cântăreţul David Bowie, care i-a îndemnat pe scoţieni, la gala Brit Awards 2014, să voteze pentru ca Scoţia să rămână o parte din Regatul Unit al Marii Britanii.
Premierul David Cameron a spus că a „plâns de bucurie” atunci când David Bowie, o legendă a muzicii britanice şi internaţionale, s-a folosit de discursul său de acceptare a unui premiu la gala Brit Awards pentru a transmite următorul mesaj: „Scotland, stay with us!” („Scoţia, rămâi cu noi!”).
David Bowie nu a fost prezent la acea gală, însă mesajul său a fost citit de celebrul model Kate Moss, care a ridicat în numele lui Bowie trofeul decernat la secţiunea „cel mai bun cântăreţ britanic”.
În trecut, Sean Connery, care în prezent locuieşte în Bahamas şi deţine o vilă şi în Marbella, în Spania, a lăsat să se înţeleagă că ar putea să se întoarcă în ţara natală, din care a plecat în anii ’50, declarând că ar putea să se gândească la posibilitatea unei întoarceri doar dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit al Marii Britanii.
Actorul l-a lăudat pe premierul scoţian Alex Salmond şi activitatea guvernului său, după venirea acestuia la putere în mai 2007.
În 1997, Sean Connery a anunţat că a refuzat titlul de cavaler al Ordinului Imperiului Britanic datorită simpatiei sale pentru cauza promovată de Partidul Naţional Scoţian, însă în 2000, actorul a devenit Sir, fiind înnobilat de regina Elizabeth a II-a.