(foto,video) Carnavalul de la Nisa – spectacol în stil Francez

Voyages-528796accd531
Foto:Începutul Carnavalului de la Nisa. PC: luxmundivoyages.com

De la Rio până la Veneția, februarie este luna carnavalului. Cel mai faimos carnaval din Franța și unul dintre cele mai spectaculoase din lume este cel de pe Coasta de Azur, din Nisa, care atrage an de an mai mult de 1 milion de turiști.

Nisa a devenit o destinație turistică de top, fiind lăudată, cu un secol și jumătate în urmă, de o mulțime de turiști englezi, care încercau să se refugieze aici în sezonul rece, alungați de cruntele ierni insulare. Cum aceștia aveau tabietul unor lungi plimbări pe faleză, artera lor favorită a fost denumită Promenade des Anglais, bulevard considerat superior inclusiv Croisettei de la Cannes. Pe el se desfășoară și unul dintre cele mai vechi carnavaluri din lume, prima ediție având loc în 1294.

 

Logoul Carnavalului din acest an
Afișul publicitar al Carnavalului din acest an

Carnavalul de la Nisa este primul carnaval din Franța și unul dintre cele mai celebre din lume! Are loc în fiece iarnă, în luna februarie și e un eveniment special pentru Coasta de Azur, ajungând să atragă peste un milion de turiști pentru a urmări paradele de flori, spectacole de teatru, dansurile și focul de artificii. Cea mai mare parte a evenimentelor au loc pe Promenade des Anglais, care se întinde de-a lungul țărmului.

Carnavalul de la Nisa va avea loc în perioada 14 februarie – 4 martie 2014. La procesiunile carnavalului vor lua parte 18 care alegorice și peste 1.000 de artiști, iar decorațiunile gigantice din Piața Masséna vor fi un veritabil punct de atracție pentru turiști. Paradele alegorice pe Promenade des Anglais și tradiționala “bătaie cu flori” vor anima cele 15 zile de festival care, în 2014, se va afla sub semnul gastronomiei nisarde.

 

Piața Massena
Piața Massena

La începutul festivității grupuri de copii cântă și dansează, unii costumați cu mantii albe și coifuri, alții pictați pe față. Apoi, câteva momente de muzică și acrobație. În tribune, vânzători ambulanți oferă de vânzare mii de pungi cu confetti de diferite culori, spray-uri ce împroașcă un amestec siliconic fosforescent spre cel vizat, deloc lipicios, astfel încât se poate lesne curăța.

 

Regina festivalului
Regina Festivalului

Urmează cuvântul de deschidere al primarului Nisei, care amintește de îndelungata tradiție a carnavalului precum și de participarea unui număr din ce în ce mai mare de reprezentanți de pe întinsul globului, cu precădere, firește, din rândul țărilor francofone. Dar cuvântul de deschidere este doar liniștea dinaintea furtunii. Imediat, în vacarmul de nedescris al celor prezenți, acoperit de ritmul muzicii, își face apariția Majestatea sa Regele Carnavalului. Și cum tema este gastronomia, cum altfel putea veni Majestatea Sa, decât în costum de tort supraetajat. Urmează prințesa carnavalului și alte câteva care alegorice. Un halucinant joc de flăcări, lumini și artificii, toate pe ritmul muzicii încheie ceremonia de deschidere.

 

Regele Festivalului
Regele Festivalului

Bataille de Fleurs (Bătaia cu flori)

Bataille de Fleurs Nice. PC: webtvnice.com
Bataille de Fleurs Nice. PC: webtvnice.com

Procesiunile impresionante cuprind 20 de care alegorice acoperite de cele mai extravagante decorațiuni din flori, din care se va lansa „bătaia cu flori” (Bataille de Fleurs), momentul cel mai așteptat al întregului carnaval. Locul din care pornește întreaga procesiune este Piața Masséna, care ocolește Gradinile Albert 1er, apoi carele trec pe lângă Théâtre de Verdure și până la Hotel Negresco.
Bătaia cu flori derivă din Parada Florilor, ținută pentru prima dată în 1876. La acea vreme, ea consta însă doar într-un schimb timid de buchete, expresie supremă a curtoaziei ce-i caracteriza pe francezi. Și atunci, ca și acum, ea se ținea de-a lungul falezei, pe Promenade des Anglais, fără a avea însă fastul și strălucirea de astăzi. Evenimentul nu ține însă doar de tradiție, ci și de promovarea comerțului cu flori de pe Riviera, căci 90% dintre florile folosite la paradă sunt de producție autohtonă.
Manechinele care aruncă florile sunt selectate prin castiguri riguroase, iar costumele unicat sunt create într-un atelier special. Din fiecare car alegoric, personaje costumate extravagant aruncă aproximativ 100.000 de flori în mulțime: gladiole, garoafe, gerberă, trandafiri, mimoze, liliac. Dealtfel, în special în perioada interbelică, bătăile cu flori erau populare în mai multe orașe europene.

Corsi Illuminés

Corsi Illuminés Nice. PC: nicetourisme.com
Corsi Illuminés Nice. PC: nicetourisme.com

Spectaculoasele procesiuni nocturne (I Corsi Illuminés), în care carele alegorice sunt iluminate, sunt transmise și pe uriașele ecrane digitale amplasate în Piața Masséna. Spectactorii, înarmați cu spray-uri „silly strings” (sau „les boumes”, cum spun francezii – un fel de spumă colorată, care este împroșcată în fir subțire) și confetti, se năpustesc asupra oamenilor din carele alegorice, într-o încleștare aproape corp la corp. Și, pentru că distracția să fie în toi, spectatorii aruncă și unii în alții, iar la final, totul este acoperit de confetti și spumă colorată. Tuburile cu aerosoli sunt însă un accesoriu de dată mai recentă, căci până acum câțiva ani se aruncau bile de plastic, interzise după ce au avut loc câteva accidentări grave.

Pe lângă faimoasa bătaie cu flori, procesiunile cu uriașe figurine din papier marche, focurile de artificii, majoretele, concertele stradale și paradele nocturne țin capul de afiș.

Anume așa s-a petrecut primul weekend al Carnavalului:

Un spectacol modern și tradițional, este ceea ce ne promite Nisa, spune și Denis Zanon, directorul general al Oficiului de Turism și Congrese din Nisa. „Sunt un mare visător. În meseria mea, dacă nu visezi, nu poți merge înainte. Promovarea turismului și a sărbătorilor speciale reprezintă un univers aparte. Trebuie să te implici total. Azi, ar însemna să-ți tragi singur un glonț în picior dacă ai refuza să folosești tot ce-ți oferă tehnologia de vârf în materie de spectacol. Nu, nu facem economii. Atât cât vom putea, vom oferi publicului nostru cel mai bun spectacol modern, păstrând, în același timp, valorile tradiționale franceze și nisarde.”
În acest an, un mare actor francez s-a alăturat acestui carnaval și anume Gerard Depardieu. S-a bucurat de acest eveniment ca un copil.

Acesta a declarat „E prima data când particip. Întrucât tema Carnavalului e Gastronomia, nu puteam rata așa ocazie” (ținând cont că e considerat ambasadorul gastronomiei franceze).

An de an, turiști din întreaga lume se adună în aceste destinații pentru a se bucura de CARNAVAL: sărbătoarea plină de bucurie, muzică și buna dispoziție, unde singura obligație este să te simți bine.

Și să nu credeți că o dată cu acest eveniment se va încheia bucuria anotimpului gurmand pe Coasta de Azur, pentru că nu departe, la Menton, urmează Festivalul Lămâilor.

Pentru mai multe informații, video și fotografii accesați site-ul carnavalului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente