BNM suspectează unele bănci de speculații pe piața valutară

dragutan-530×319
Foto: Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale PC: stirilocale.md

Cursul de schimb al leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană la multe case valutare a depăşit nivelul de 19 lei/euro, iar cotaţia leu/dolar a ajuns la 14.00.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a creat un grup special care investighează operaţiunile unor bănci pe piaţa valutară sub suspiciunea că ar fi speculative, în condiţiile în care „comportamentul lor este în contradicţie cu evoluţiile de pe piaţa externă”, informează MOLDPRES.

“Situaţia pe frontul valutar devine una critică. Am trecut de nivelul de rezistenţă situat la cota de 13.65 fără mari eforturi. Pînă la 14.17 lei pentru un dolar este o aruncătură de băţ”, scrie pe o reţea de socializare doctorul în economie Sveatoslav Mihalache.

Solicitat de Agenţia MOLDPRES, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a apreciat că „a crescut brusc cererea de valută din partea băncilor comerciale. Băncile au motivat acest comportament prin creşterea bruscă a cererii din partea unor agenţi economici, în special importatori de resurse energetice”.

Guvernatorul afirmă că „unele bănci au afişat dimineaţă cursuri de schimb exagerate. Comportamentul băncilor este în contradicţie cu evoluţiile de pe piaţa externă, unde euro se depreciază vizibil faţă de USD, ceea ce trebuia să ducă la aprecierea leului faţă de euro pe piaţa internă. Informaţia colectată operativ de BNM indică faptul că persoanele fizice vând valuta în ritmuri obişnuite şi că situaţia este sub control. Banca Naţională nu vede premise obiective care ar explica aceasta accelerare a deprecierii leului”.

Chiar de joi dimineaţă la BNM a fost creat un grup special care investighează suspiciunile cu privire la operaţiunile speculative ale unor bănci. Se efectuează verificări şi pe teren. În cazul în care aceste suspiciuni se vor adeveri, BNM va sancţiona aspru băncile implicate, mai menţionează Dorin Drăguţanu.

Pentru a calma spiritele, „BNM a organizat astăzi o licitaţie de vânzare a USD, la care au participat 12 bănci, care au procurat suma totala de 20 milioane USD, la un curs mediu de 13.67 lei pentru un USD. Este suspect faptul că o bancă procura astăzi valuta de la populaţie la un curs de 13.88 lei pentru un USD sau cu peste 20 bani mai scump decât celelalte bănci”.

BNM va continua să intervină ferm pe piaţa valutară sub formă de vânzări de valută, pentru a contracara acţiunile speculative.

„Sper ca acest comportament al băncilor pe piaţa valutară să nu fie legat de alte evenimente de azi, în special Hotărârea Parlamentului European cu privire la regimul liber de vize pentru cetăţenii noştri”, a mai declarat pentru MOLDPRES guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat pentru joi, 27 februarie, un curs oficial de 13.5662 lei pentru un dolar şi respectiv 18.6487 lei pentru un euro, peste nivelul atins miercuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente