Lvov a vorbit în rusă pentru o zi, în semn de solidaritate

69EBDEF1-DEB3-4EC2-90D0-C0A9003EEC14_w748_cy5_r1_s
Foto: Locuitorii orașului Lvov au susținut vorbitorii de limbă rusă, PC: rferl.com

Lvovul, care este unul din centrele naționaliste din Ucraina, a arătat suportul său vorbitorilor de limbă rusă din țară.

Noul Parlament ucrainean a votat abrogarea legii care recunoaște limba rusă, ca limbă oficială regională. Protestatarii din Lvov au dorit să arate suportul său față de regiunile unde predomină limba rusă și a vorbit rusa pentru o zi.

Un blogger local, Vlodimir Behlov, care este în spatele acestei inițiative a spus că a venit cu această idee pentru a arăta că problemele de limbă și etnie nu sunt prioritare și populare acum. Lvovul suportă deciziile care vor schimba sistemul de guvernare, dar este împotriva inițiativelor de acest fel propuse de Parlament.

În oraș au apărut anunțuri care îndemnau populația să vorbească în limba rusă pe data de 26 februarie, ”Lvovu susține noile alegeri în Radă, dar este împotriva exploatării problemelor de limbă și naționalitate” spunea mesajul anunțurilor.

O tipografie locală a protestat decizia Parlamentului prin editarea unei cărți în limba rusă, prima carte în această limbă în istoria de 11 de ani de existență.

”Decizia de a anula legea este una prematură, în loc să aducă efect pozitiv, această decizie divide societatea și crează discordie” a spus editorul șef al tipografiei Mariana Savka.

Tipografia a fost criticată de unii naționaliști însă directorul Micola Șeiko a spus că inițiativa a fost primită bine de majoritatea cetățenilor.

Sursa: Radio Free Europe

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente