Fotograful moldovean Sasha Leahovcenco, stabilit în California, și-a propus să ajute filipinezii care au fost loviți în noiembrie 2013 de unul din cele mai puternice taifun-uri din istorie, Haiyan. Sasha a stat cu prietenii săi mai mult de o săptămână în Filipine, unde a vizitat cinci insule diferite, care au fost cel mai mult prejudiciate în urma dezastrului produs.
„Totul a început cu o postare pe Facebook. Îmi amintesc că mă uitam la știrile legate despre taifunul care a devastat Filipine, iar primul gând care mi-a venit a fost: „Vreau să să zbor în această săptămână către insulele Filipine”. În dimineața următoare am primit un e-mail de la un fotograf din California care m-a întrebat dacă aș vrea să mă alătur în călătoria lui spre Filipine, pe care el de asemenea, și-o planificase. Datele noastre disponibile însă nu au coincis, așa că eu am plecat mai târziu”, relatează tânărul fotograf pe blogul său.
Taifunul Haiyan (denumirea oficială) cunoscut ca și taifunul Yolanda (botezat de filipinezi) a lovit arhipelagul Filipinez pe 8 noiembrie 2013 și a fost unul din cele mai puternice înregistrate în istorie, viteza rafalelor de vânt ajungând la 315 km pe oră. Distrugerile au fost provocate de impactul direct al vântului, dar şi de valuri uriașe, asemănătoare unui Tsunami, din cauza cărora mai multe corăbii au eșuat chiar pe țărm.
„Preston – fotograful care m-a contactat mai devreme, mi-a făcut legătura cu o persoană de contact în Filipine. Atunci, am început să-mi caut o echipă mică și i-am invitat să se alăture aventurii pe doi prieteni, Dennis și Avel. Pentru a documenta video lucrurile de acolo iar ei au acceptat cu bucurie propunerea mea de mi se alătura. O săptămână mai târziu eram în drum spre Filipine”, afirmă Sasha.
Ajunși la destinație, au fost întâmpinați și ghidați de către un localnic. „Am ajuns la ora 2 dimineața, iar noul nostru prieten Kent Jesalva, ne-a luat de la aeroport, și după 2 ore de mers cu mașina eram pe o altă insulă. Nu aveam pregătit nici un program. Tot ce ne doream să facem era să vedem ceea ce sa întâmplat cu adevărat. Cine a fost afectat și cum am putea să-i ajutăm. Am mers în Filipine cu o singură misiune – să documentăm urmele tragediei și să împărtășim povestea lumii în speranța că cineva ar dori să ni se alăture și să-i ajutăm pe acei oameni mai puțin privilegiați ca noi”, mărturisește Sasha.
În urma documentării evenimentelor de pe insule a apărut pe internet versiunea scurtă a filmului ce poartă denumirea de „SIGNAL nr.5”. „Explicația este simplă. Taifun-urile sunt împărțite în 5 tipuri în dependență de viteza vântului cu care acestea se mișcă, ultimului revenindu-i viteza de peste 251 km pe oră kilometri pe oră. Dar ce s-a întâmplat în Filipine și forța vântului cu care acesta a distrus insula a fost mult mai mare, prin urmare, filmul a căpătat denumirea de „SIGNAL nr.5”, ne-a mărturisit tânărul fotograf.
Majoritatea caselor au fost distruse, iar oamenii încă încearcă să salveze ce mai rămas de la casele lor, astfel încât să-și poată construi adăposturi temporare. Ronnie este unul dintre victimele dezastruosului taifun. „Este cea mai emoționantă poveste în jurul căreia a fost construit filmul nostru, acest bărbat și-a pierdut practic întreaga familie, după ce casa acestora s-a umplut cu apă în doar 10 secunde”, susține tânărul. S-a salvat doar datorită faptului că a reușit să se urce pe acoperișul casei sale.
Cifra persoanelor care au murit a ajuns la peste 6.200 de persoane. Taifunul a distrus peste 500.000 de case, astfel 4 milione de persoane au rămas fără adăpost. În momentul de față, oamenii au nevoie de ajutor pentru ași restabili casele. „Pe 7 martie, echipa mea și cu mine mergem înapoi la acele ruine unde vom ajuta oameni cu instrumente pentru reconstrucția caselor, generatoare pentru cei care au rămas fără energie electrică, precum și produse alimentare pentru cei care nu și le pot permite. Cu donație generoasă, vom fi capabili să-i ajutăm pe acești oameni”, declară fotograful Sasha Leahovcenco.
Nu am ezitat să-l întrebăm de ce și-a propus să ajute filipinezii și iată ce ne-a răspuns: „De foarte multe ori în viața mea am încercat să închid ochii la problemele altor persoane și pur și simplu să le ignor, dar problema din Filipine nu m-a lăsat să fac asta, așa că încerc să-i ajut măcar pe câțiva din ei.”
Dacă doriți să faceți parte din cea ce Sasha Leahovcenco și-a propus să facă alături de echipa sa, te rugăm să nu eziți și să faci clic pe acest link pentru a dona o sumă de bani. Fiecare bănuț va merge direct la oamenii care au cu adevărat nevoie de ei.