Euronews: Embargoul rus asupra vinurilor moldovenești – un simptom de divizare largă

Euronews
Foto:Captură video a reportajului oferit de postul TV Euronews

În această ediție a rubricii Reporter de la Euronews se povestește despre Republica Moldova. Fiind situată între România și Ucraina, fosta republică sovietică se confruntă cu o alegere între continuarea legăturilor cu UE sau Rusia, notează postul european de televiziune.

 

Recent, Moscova a reaprins dezbaterea privind viitorul Republicii Moldova, prin stoparea importului de vinuri moldovenești. Pentru o țară dependentă de astfel de exporturi către Rusia, decizia a avut un impact major asupra producătorilor.

Postul TV a început reportajul la una din cele mai profitabile vinării din Moldova, Purcari. Proprietarul acesteia, Victor Bostan, s-a plâns jurnaliștilor precum restricțiile din partea Federației Ruse au conotații politice, dar și se răsfrâng negativ asupra economiei naționale și venitului personal: ”Este un embargou pe motive politice și nu are nimic de-a face cu calitatea vinului. E deja al doilea embargou rus pe care îl suferim. Primul a fost în 2006, iar acesta a început în 2013. Am avut pierderi uriașe în 2006: am pierdut 80 la sută din veniturile noastre. În 2013, a fost mai puțin: 20 la sută. În 2006, am pierdut peste 10 milioane dolari, prin embargou, iar până acum, din 2013, am suferit pierderi de peste $1 milion.” Vinificația încă mai prezintă profit, însă doar datorită faptului că vinăria Purcari și-a învățat lecția din 2006 și a decis să repoziționeze vinul său pe piețele din UE, dar succesul relativ înregistrat de Purcari nu este compensat de restul industriei.

În continuare, Euronews face o plimbare la Centrul Național al Republicii Moldova pentru testarea calității băuturilor alcoolice, unde i se comunică despre faptul că testele Rospotrebnadzor-ului sunt false și că toate rezultatele naționale și europene demonstrează calitatea bună și lipsa impurităților vinurilor moldovenești.

Euronews a atins problema etnoculturală dar și cea a gazului. Moldova este departe de a fi o țară unită, populația din regiunea separatistă Transnistria și autonomia Găgăuzia este predominant vorbitoare de limba rusă. Legături ce apropie Republica moldova de UE nu sunt dorite acolo. Este o divizare la nivel național, care este agravată de alte probleme, în special importul de gaze naturale din Rusia. În prezent, țara este dependentă în mare măsură de importurile firmei ruse Gazprom, care controlează fluxul de gaz și o mare parte a rețelei de distribuție.

Facturile mari la gaz cu care se confruntă producătorii locali, dar și marjele mici, provoacă furie în multe comunități. Comisia Europeană a încercat să reintroducă concurența și securitatea gazelor de pe piața Republicii Moldova prin construcția unei noi conducte între România și Republica Moldova. Când proiectul va deveni complet funcțional, se vor transporta până la 1,5 miliarde de metri cubi pe an, conform predicțiilor.

Totuși, opinia publică generală referitor la viitorul Republicii Moldova este în mare măsură împărțită, 44% privesc spre UE, în timp ce 40 la suta văd viitorul alături de Rusia.

Sursa: © 2014 Euronews

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente