Victoria Vlad povestește despre experiența în cadrul programului UGRAD

1624180_10202302659942090_1467967937_n
Foto:PC: Arhiva personală

Victoria chiar în primul de facultate la Chișinău, a depus dosarul pentru programul Global UGRAD. Astfel, în anul academic 2009-2010 a fost într-un schimb academic în Statele Unite ale Americii, care s-a dovedit a fi o experiență de neuitat.

Azi, după alte câteva experiențe de studii peste hotarele țării, este parte a echipei Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP, unde lucrează în proiecte de politici publice prin intermediul unor instrumente inovative pentru Republica Moldova, inclusiv BudgetStories.md.

#1 Care a fost cea mai mare provocare de care ai avut parte în timpul programului?

Victoria Vlad: O provocare pe care am doborât-o cu mult entuziasm a fost să găsesc timp pentru toate activitățile la care aveam acces. De la canoeing până la întâlniri de afaceri pentru dezvoltarea comunității, îmi făceam loc în agendă pentru toate pentru ca să pot avea parte de cât mai multe experiențe, pentru ca să-mi construiesc o rețea de cunoștințe și pentru ca să învăț cât mai multe.

#2 Care a fost cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în timpul programului?

VV: Pe lângă un program academic colorat, fiecare călătorie, fiecare cină cu familiile mentor, fiecare întâlnire cu colegii în cluburile studențești, toate au rămas ca amintiri frumoase. Din multitudinea de evenimente, am avut șansa să particip la Summit-ul Tinerilor Lideri din statul Minnesota, unde dnul Al Franken a ținut un discurs despre calitatea învățământului superior. Mă bucur că astăzi munca mea are tangențe cu sectorul educației, iar mesajele cheie din discursul domnului senator au rămas cu mine și până astăzi.

Colaj poze din arhiva personală.
Colaj poze din arhiva personală.

#3 La ce te-a inspirat experiența acumulată în cadrul programului UGRAD?

VV: După experiența din SUA am fost inspirată să mă implic în proiecte pentru dezvoltarea comunității. Am fost parte a primei echipe TEDxChișinău, am organizat o serie de lecturi publice cu un profesor de la Universitatea Georgetown, proiectul Moldova International Model United Nations, apoi lecții de engleză pentru funcționarii publici.

#4 Care a fost cea mai importantă lecție învățată în timpul programului?

VV: Nu este doar una, sunt o mulțime. Totuși, unul dintre cele mai importante chestii învățate este că o societate dezvoltată este alcătuită din comunități dezvoltate și active. M-a fascinat să văd nivelul de implicare a locuitorilor comunității în care am învățat în schimbarea comunității lor prin voluntariat, atragerea investițiilor.

1654952_10202302659182071_616577131_n
Colaj poze din arhiva personală.
Colaj poze din arhiva personală.
Colaj poze din arhiva personală.

#5 Ce crezi despre noua schimbare din program? (*studenții vor sta în US doar pentru un semestru)

VV: M-a surprins să văd Moldova în categoria țărilor cărora li se oferă doar un semestru în SUA (alături de Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan și Federația Rusă) față de alte 5 țări, printre care Ucraina și Georgia, unde studenții vor avea acces la un an academic deplin. Cu toate acestea, cred că și un semestru este o perioadă destul de lungă pentru o experiență nemaipomenită.

#6 De ce studenții ar trebui să aplice la UGRAD?

VV: Este o experiență unică ce are să contribuie la dezvoltarea lor personală și profesională. Desigur, numai dacă vor dori aceasta și vor profita din plin de activitățile din cadrul programului. Să fii absolvent al unui astfel de program este o adevărată cheiță pentru ca să deschizi uși să să ai acces la mai multe oportunități.

Mai multe despre programul Global UGRAD puteți citi aici.

1781648_10202302659302074_300115124_n
Colaj poze din arhiva personală.
1797198_10202302659222072_859045600_n
Colaj poze din arhiva personală.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente