Într-un interviu acordat Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene, Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a dat trei exemple benefice de cooperare a Republicii Moldova cu UE.
”Dacă ar trebui să menţionaţi doar trei exemple concrete de cooperare de succes în ţara Dumneavoastră, care ar fi acestea?”
Pirkka Tapiola: Tranziţia este întotdeauna un proces de lungă durată şi scopul cooperării cu UE nu este doar de a ajuta Moldova să-şi îmbunătăţească situaţia actuală, dar şi să-şi construiască un viitor. Multe reforme sunt “lucrări în desfăşurare” şi rodul fructului lor nu ajunge la maturitate peste noapte.
Acestea fiind spuse, cooperarea cu UE deja aduce beneficii concrete pentru cetăţeni în mai multe domenii. Permiteţi-mi să menţionez trei exemple doar:
Justiţie: acesta este indiscutabil unul dintre domeniile cele mai importante pentru dezvoltarea viitoare a Republicii Moldova. Un Acord de Finanţare pentru un suport la bugetul reformei sectorului justiţiei în Moldova, în sumă de până la 60 de milioane de euro, a fost semnat în 2013. Acest obiectiv atins a fost rezultatul unui lung proces care a durat mai mulţi ani, a început cu o analiză a lacunelor sistemului Justiţiei în Republica Moldova, elaborarea unei Strategii de Reformă şi aprobarea ei de către Guvern, continuând cu dezvoltarea unui Plan de Acţiuni pentru punerea sa în aplicare, inclusiv bugetarea fondurilor necesare pe termen mediu.
Obiectivul principal al acestei iniţiative este de a susţine Guvernul Republicii Moldova în construirea unui sector al justiţiei profesional, accesibil, eficient şi transparent, în conformitate cu standardele europene. Au fost deja întreprinse măsuri pentru a asigura independenţa sistemului judiciar prin reformarea criteriilor şi procedurile de selecţie, numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a judecătorilor. Intoleranţa faţă de fenomenul corupţiei este consolidată (au fost introduse teste de integritate pentru evaluarea noilor şi actualilor profesionişti din justiţie). Şi nu în ultimul rând, sunt adoptate măsuri pentru îmbunătăţirea Drepturilor Omului în Moldova (punerea în aplicare a Legii privind asigurarea egalităţii, programe de formare profesională pentru judecători bazate pe jurisprudenţă şi practicile locale şi internaţionale etc. ). Mai rămân multe de realizat, dar eu cred că deja suntem pe calea cea dreaptă.
Energie regenerabilă: Graţie Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, au fost dotate cu instalaţii de încălzire pe bază de biomasă mai mult de 130 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi primării din toată ţara. Persoanele care folosesc aceste clădiri vor beneficia de încălzire mai bună şi mai ieftină. De asemenea, proiectul a generat crearea a mai mult de 250 de locuri de muncă noi, precum şi lansarea a zeci de noi întreprinderi producătoare de combustibil din biomasă sub formă de brichete şi pelete.
Transport & Infrastructură: UE oferă granturi pentru proiecte cruciale de infrastructură. Datorită acestor subvenţii şi creditelor oferite de Instituţiile Financiare Europene (BERD şi BEI), oraşele Chişinău şi Bălţi au reuşit să-şi îmbunătăţească reţeaua de transport public. Municipiul Chişinău a achiziţionat deja 102 troleibuze noi, în timp ce municipiul Bălţi achiziţionează în prezent 23 de troleibuze noi, de care vor beneficia toţi locuitorii săi. Troleibuzele noi au devenit atât de populare, încât un troleibuz chiar a fost rezervat pe post de limuzină de nuntă.
În linii generale, oricine a experimentat drumurile moldoveneşti acum 10 ani şi călătoreşte prin ţară acum, va observa o îmbunătăţire imensă, care este importantă pentru cetăţeni şi crucială pentru economie şi aceasta, în mare parte, datorită cooperării cu UE şi cu instituţiile financiare europene.