(doc) Topul celor mai deschise instituții din 2013

Screenshot_5
Foto: Topul instituțiilor în funcție de numărul de seturi de info plasate pe gov.md

Topul a fost realizat în baza unui raport care a evaluat procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în anul 2013 de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Comparând rapoartele de anul trecut și cel de acum vede o schimbare pozitiva, a menționat Nadine Gogu, directorul Centrului de Jurnalism Independent.

trei locuri în topul instituțiilor publice cu cel mai mare număr de date deschise pe portalul www.date.gov.md sunt:

Camera de Licenţiere (cu 16 seturi de date),
Serviciul Fiscal de Stat (cu 14 seturi de date),
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (cu 12 seturi de date).

Topul a fost realizat în baza unui raport care a evaluat procesul de deschidere a datelor guvernamentale cu caracter public în anul 2013, în contextul implementării Planului de acţiuni pentru o Guvernare Deschisă. În perioada de raport (iunie-decembrie 2013), numărul de ministere şi autorităţi administrative centrale prezente pe date.gov.md a rămas neschimbat – 41 de instituţii. Timp de jumătate de an, 14 din cele 41 de organe de stat şi publice (34%) au publicat pe portalul date.gov.md seturi de date noi. În total, cele 14 instituţii au publicat 90 de seturi de date noi.

La capitolul utilitatea datelor publice pentru jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, comparativ cu mai 2013, a crescut semnificativ procentajul celor care consideră că datele sunt utile (de la 47 la 71%) şi a scăzut numărul respondenţilor care cred că seturile de date sunt puţin utile (de la 41 la 20%).

Documentul integral al raportului.

Raport 2013 Open Data Final 5 Februarie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente