(foto) 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

holo12
Foto:Cuvintele lui Chaim Herzog, al șaselea președinte al Israelului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului.

Această comermorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 Ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

În una din vizitele mele în Polonia, am fost și pe la Auschwitz. Vedeți mai jos ce informație am aflat și ce mi s-a povestit.

Arbeit marcht frei – Munca te va face liber
Arbeit marcht frei – Munca te va face liber

Auschwitz.

Pe 1 septembrie 1939 Germania a invadat Polonia și în scurt timp a cucerut-o. O parte a Poloniei a fost alipită la URSS (conform pactului Ribbentrop-Molotov), altă parte la Reich-ul german, iar altă parte a rămas ca teritoriu ocupat cu sediul controlat de către nemți.

Polonia a încetat să existe ca stat.

14 iunie 1940 se socoate data când lagărul de concentrare Auschwitz și-a început activitatea și la început era predestinat polonezilor și doar bărbaților, ulterior aici au fost aduși toate persoanele incomode pentru naziști, adică evrei, gay, romi, persoane din rezistență, prizonieri de război, clerici.

De ce Auschwitz? Deoarece poziținoarea acesta atât teritorială cât și economică și socială era importantă, aici erau fabrici unde lucrau prizonierii, era chiar în centrul europei, apoi și 2 râuri și mai ușor de apărat, atât pe plan scurt cât și de inamici.

În lagăr fiecare era marcat la început li se făceau poze cu numărul de ordine, totuși pe urmă aceștia erau doar tatuați, și fiecare avea pe costumul de prizonier un simbol anumit.

Criminalii erau mult mai bine îngrijiți. În lagărul central Auschwitz I, prizonierii obișnuiți dormeau pe jos, de cele mai multe ori, și foarte mulți într-o cameră, criminalii aveau pat personal și chiar desene pe pereți și masă.

Totuși numărul oamenilor ce au murit acolo poate fi doar aproximat, deoarece nu toți prizonierii erau înregistrați, majoritatea din ei chiar cum ajungeau în lagăr ajungeu în camerele de gazare și pur și simplu erau uciși.

Trierea se făcea simplu, mii de oameni ajungeau zilnic, și erau paznici care îi trimiteau stânga sau dreapta, după criteriile cât de sănătoși erau, cei ce ajungeau la stânga erau trimiși într-o cameră, se dezbrăcau de parcă s-ar duce să facă duș, și aici deseori erau copii, femeile, bătrânii, persoanele cu handicap, după asta intrau în altă cameră și acolo era lasat gazul. Tone de otravă au fost folosite, moartea survenea în vreao 20 minute și era una extrem de dureroasă, de parcă plămânii ț-ar fi luat foc.

După asta existau prizonieri care strângeau cadavrele și le duceau la incinerare, aceștia deobicei erau privegiliați, li se dădea mâncare bună, băutură totuși până în final erau omorâți și ei ciclic. Majoritate acceptau pentru a mai scăpa un pic de chinuri.

Deoarece oamenii veneau cu miile, lagărul existent nu mai făcea față, așa încăt Auschwitz-ul număra 3 mari părți: Auschwitz I, Birkenau (care era de vreao 20 ori mai mare ca prima) și Auschwitz III (aici era cel mai mare loc de muncă silnică).

În Auschwitz I, într-o cameră de gazare se puteau omorî câte 300 oameni concomitent, iar cuptoarele ardeau până la 200 zilnic, în Birkenau au fost construite 4 camere de gazare unde se putea omorî de la 1700 până la 2000, și arși până la 500. Camera de gazare din Auschwitz I și-a schimbat predestinarea, de aceia a rămas și după eliberare, acestea 4 totuși, au fost distruse ca nemții să scape de urmele măcelului.

Atunci când a fost eliberat lagărul în Birkenau încă se contruiau barăci, și se planifica extindere. În Birkenau era mult mai rău ca în Auschwitz I, aici prizonierii trăiau în majoritate în barăci de lemn și iarna, câte vreo 150, iar latrinele erau limitate așa încât deținuții aveau vreai 5 minute dimineața și vreo 5 minute seara, iar dacă stăteau prea mult erau pedepsiți.

Atunci când oamenii veneau luau cu dânșii strictul necesar și ce puteau lua cu ei, în lagăr acestea le erau luate și puse în depozite, Canada I în Auschwitz I și Canada II în Birkenau, aceste depozite erau numite așa deoarece aici puteau găsi orice-orice-orice, iar Canada pe atunci era un simbol al bogăției. Înainte de eliberare, acestea de asemenea au fost arse pentru a șterge dovezile, totuși unele părți nu au ars până la capăt.

Unul din cele mai bolnave lucruri era că altături, gard în gard cu lagărul era casa lui Rudolf Hoss, care locuia aici cu familia lui și 5 copii, iar la doar 200 metri de casă se ardeau oamenii. Hoss în 1949 a fost spânzurat chiar în fața casei lui.

Fiecare loc din lagăr era predestinat pentru ceva, și nimic nu era la voia întâmplării, asta ar confirma exactitatea germană. Barăcile erau în rânduri stricte, și arhitectura și aranjamentul și conducerea.

holo16
Barăcile unde dormeau prizonierii
holo15
Locul unde erau barăcile de la Birkenau
holo14
Locul unde ajungeam trecurile și prizonierii erau sortați
holo12
Piatră comemorativă
holo11
Locul unde erau împușcați prizonierii
holo3
Barăcile din Auschwitz
holo6
Fotografiile prizonierilor
holo9
O prizonieră. Anul când a ajuns în lagăr, anul când a murit
holo10
Locul unde erau împușcați prizonierii 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente