Ieri la Princeton a fost publicat un studiu prin care prin metodologia folosită Facebook își va pierde din popularitate și ar putea dispărea până în 2017. Astăzi un specialist pe prelucrarea datelor de la Facebook a publicat un studiu, folosind aceeași metodologie arătând că și Princeton va dispărea până în 2017.
Princeton vs Facebook
Facebook, considerată în momentul de faţă cea mai importantă reţea de socializare din lume, ar putea pierde 80% dintre utilizatorii săi până în 2017, se arată într-un studiu coordonat de doi doctoranzi de la Universitatea Princeton (SUA), informează Mediafax.
John Cannarella şi Joshua Spechlere, care studiază inginerie mecanică şi aerospaţială la Universitatea Princeton, au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu bazat pe progresul şi apoi decăderea platformei MySpace, precursoare a reţelei de socializare Facebook.
John Cannarella şi Joshua Spechlere afirmă că cea mai importantă reţea socială din lume, care înregistrează peste 1,1 miliarde de utilizatori şi va sărbători, luna viitoare, zece ani de existenţă, se îndreaptă spre un declin abrupt.
„S-a demonstrat că ideile, la fel ca maladiile, se propagă într-o manieră infecţioasă între oameni, înainte de a muri, şi acest lucru a fost descris cu succes de modelele epidemiologice”, au scris cercetătorii.
Aceştia au aplicat un model epidemiologic modificat pentru a descrie dinamica utilizatorilor reţelelor sociale, folosind datele Google, care sunt de domeniu public.
Ei au ajuns astfel la concluzia că reţeaua de socializare Facebook, ale cărei acţiuni au atins marţi un record de 58,51 dolari, a fost în plină glorie în 2012 şi ar putea „cunoaşte un declin rapid”. Aceştia au ajuns la acest rezultat consultând şi unele studii anterioare care arătau că din ce în ce mai mulţi tineri au început să renunţe la reţeaua socială în 2013.
„Facebook ar putea cunoaşte un declin rapid în anii care vin, diminuându-şi cu 20% capacitatea sa maximă, până în decembrie 2014”, au scris cei doi autori în studiul publicat pe site-ul ArXiv.org, în care mai estimează că reţeaua socială ar putea pierde „80% din baza sa de utilizatori, între 2015 şi 2017”.
Până în prezent, reţeaua socială pare să fie stabilă. Averea directorului operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, a depăşit un miliard de dolari, după ce acţiunile reţelei de socializare au închis şedinţa de tranzacţionare pe bursa din SUA la un nou nivel record. De asemenea, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, în vârstă de 29 de ani, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.
Facebook vs Princeton
Facebook, prin Mike Develin, Lada Adamic şi Sean Taylor, semnatarii lucrării prin care demonstrează că Universitatea Princeton va rămâne fără studenţi, dă o replică interesantă şi amuzantă, informează Adevărul.
„Folosind aceeaşi metodologie la care se face referire în lucrare, am încercat să aflăm mai multe despre această «Universitate Princeton» şi n-o să-ţi vină să crezi ce am descoperit!“, scrie Develin. Cei trei au venit cu grafice, cu cifre şi concluzii.
Ei au studiat Google Scholar şi au descoperit că începând cu 2009 a scăzut numărul de lucrări publicate în numele Princeton. N-ar fi o problemă, dacă ar avea în continuare studenţi, dar apelând la Google Trends au observat că interesul faţă de universitate scade. „Acest trend arată că Princeton îşi va înjumătăţi până în 2018 numărul de studenţi şi până în 2021 va rămâne fără aceştia. Bazându-ne pe această analiză ştiinţifică serioasă, generaţiile viitoare îşi vor putea doar imagina această instituţie“, adaugă Develin.