Interviu cu și despre Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

AMMB
Foto:Fondatorii și board-ul Asociației Moldovenilor din Marea Britanie

Au plecat în Regatul Unit și vor să dezvolte Republica Moldova implementând cunoștințele din vest, aici. Ei sunt tinerii care au fondat și activează în cadrul Asociației Moldovenilor din Marea Britanie, dar și cei 400 de membri ai ei.

#1. Cum a început activitatea AMMB?

#Antonela Maioru: Asociația Moldovenilor din Marea Britanie a fost inițiată în 2007 dintr-o glumă de către cei doi cofondatori, Cornelia Potorac-Ciumac și Victor Vintu. În acea perioadă, ambii își făceau studiile la colegiu, în Marea Britanie, dar dorul de casă și dorința de a petrece timpul între moldoveni i-a motivat să organizeze întâlniri periodice cu un grup restrâns de prieteni, aceștia fiind tot moldoveni, care învățau în diverse orașe din țara. Toate aceste întâlniri au devenit mai mari și mai populare, se organizau evenimente și concerte deosebite, iar Cornelia și Victor începuseră să le ofere sfaturi și ajutor generațiilor noi care veneau la studii în Regatul Unit. Cu pași mici, dar siguri, asociația a crescut și și-a pus amprenta în comunitatea studenților moldoveni din Marea Britanie. Astfel, în prezent, AMMB are o multitudine de inițiative în plină desfășurare și numeroși membri care se implică activ în toate proiectele asociației. De acum aproximativ un an, Cornelia și Victor nu se mai afla în Marea Britanie, motiv pentru care aceștia au considerat de cuviința să creeze o echipa de administrare pentru a păstra tradițiile asociației și a continua să o dezvolte în același ritm alert.

#Fiecare membru al echipei de administrare nu a ezitat și și-a prezentat colegii pentru #diez

#Nicoleta Bolun despre Dan Perciun:

Dan Perciun, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Dan Perciun, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

Dan este unul dintre cei mai veseli omuleți pe care i-am cunoscut în ultima perioadă. Este foarte ospitalier (nu o dată ne-a primit la el acasă și în campusul din Marea Britanie), prietenos și sociabil, responsabil și serios atunci când este nevoie. Aștept cu nerăbdare ziua în care voi afla că a devenit un președinte, sau cel putin un CEO super cool – sunt sigură că asta îi rezervă viitorul!”

#Antonela Maioru despre Mircea-Ion Calugaru:

Mircea Ion Calugaru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Mircea Ion Calugaru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“Mircea-Ion nu poate fi descris în doar câteva cuvinte, e nevoie de ore întregi pentru a înțelege un om atât de complex și intrigant! Îl cunosc de puțin timp, dar pot împărtăși un mic secret despre el: pe lângă charisma și competența în domeniul ingineriei pe care o posedă, are un talent ascuns, și anume dansul focos la petreceri (doar după miezul nopții) pentru toate fetele prezente!

 #Cristina Melnic Despre Nicoleta Bolun:

Nicoleta Bolun, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Nicoleta Bolun, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

Nykole Bolun este cea mai dulce fetiță din echipa AMMB care ne bucura atât cu zâmbetul ei, cât și cu modul ei organizat de a lucra în echipa. Nicoleta are un suflet poetic și romantic, ceea ce am descoperit prin inițiativele propuse de ea pentru AMMB, precum crearea unui filmuleț despre viața dragilor noștri moldoveni din Marea Britanie. Nicoleta știe localurile din Londra foarte bine, unde am și organizat întâlniri cu moldovenii, dar la fel de des poate fi întâlnită și în biblioteca universității sale precum și cu prietenii la ”un pahar de vorbă”!”

#Dan Perciun despre Cristina Melnic:

Cristina Melnic, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Cristina Melnic, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“Cristina e un personaj deosebit, un melanj de intelectualitate, feminitate și aventurism. Pasionata de ritmurile salsei, e o dansatoare caliente, cum ar spune prietenii ei din America Latina, cu un simț al ritmului înnăscut. În comitet, e apreciată pentru stilul său conciliator de management cu mulțumiri și încurajări frecvente adresate membrilor – piperate cu inimioare din abundență. Dar nu vă lăsați păcăliți de ochii mari și zâmbetul dulce, în momente de criza Cristina se metamorfozează cu ușurință într-o Angela Merkel în varianta autohtonă, calculată, rațională, focusată pe obiectiv. Cristina este punctul de sprijin al AMMB-ului, rol pe care-l îndeplinește cu multa grație și curaj, în special în cadrul petrecerilor corporative”.

#Cristi Grama despre Dana Gangan:

, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Dana Gangan, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“Nu o cunosc pe Dana îndeaproape, dar din colaborarea noastră de până acum pot spune că este o persoana timidă dar care știe să asculte și să facă. Este organizată, îi place sa participe în proiecte de amploare dar și să se distreze la maxim atunci când e împreună cu prietenii!”

#Marcel Butnaru despre Cristi Grama:

Cristi Grama, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Cristi Grama, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“Cristi iubește tot ce e frumos și dăruiește acest sentiment tuturor din jur prin pozele sale extraordinare. Este vesel și foarte atent, astfel dezvăluindu-ți cele mai ascunse trăsături.”

#Dana Gangan despre Marcel Butnaru:

Marcel Butnaru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Marcel Butnaru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“Marcel este băiatul care tace și face! Fiind student de 2 ani la Universitatea Huddersfield, continuă să se implice în proiecte de voluntariat și dezvoltare personală, atât în Moldova cât și în Marea Britanie și muncește pentru a-și atinge scopurile!”

#Mircea-Ion Calugaru despre Antonela Maioru:

Antonela Maioru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie
Antonela Maioru, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie

“La o primă analiză descoperi o domnișoară drăguță, o blonda cu ochi verzi care te surprinde prin frumusețea și feminitatea ei. Însă Antonela are mult mai multe talente; este studentă la universitatea Bristol, bloggeriță și o dansatoare de excepție. Mișcările ei te fac să uiți de probleme, tandrețea ei te inspiră. Calitățile Antonelei ofera o sinergie magica echipei AMMB, un model al cooperării si tenacității.”

#2. În care orașe, regiuni sunteți prezenți? Câți membri adună AMMB?

#Mircea-Ion Calugaru: Numărăm peste 440 de membri, printre care elevi, studenți, dar și tineri deja angajați. Aproximativ jumătate din AMMB’iști sunt concentrați în Londra și suburbiile ei. Unii din acești tineri lucrează în centrele financiare din Canary Wharf și City of London; alții își fac studiile la universitățile din regiune, cum ar fi Imperial College London, Queen Mary, University of Greenwich, London School of Economics, Middlesex University, etc. De asemenea, avem și elevi care învață la liceu. Restul moldovenilor sunt împânziți în centre universitare și orașe mai mici cum ar fi Bristol, Cambridge, Oxford, Liverpool, Birmingham, Sheffield, Edinburgh și altele.

#3. Cum reușiți să ajutați tinerii care doresc să învețe în Marea Britanie?

#Dana Gangan: AMMB are ca scop să încurajeze studenții să se simtă ca acasă, dar și să profite la maxim de oportunitățile oferite aici, în Marea Britanie. La început, e foarte greu să te integrezi în mediul universitar, departe de „acasă” și de cei dragi, însă oferind informațiile necesare acestei acomodări și organizând întâlniri cu alți studenți stabiliți aici, reușim să legăm strânse prietenii și să ne ajutam reciproc. Grupul existent pe Facebook și, mai nou, pagina noastră oficială Asociatia Moldovenilor din Marea Britanie oferă posibilitatea fiecărui tânăr care-și face studiile aici să apeleze pentru sfat oricând! De asemenea, programele de stagiu și de mentorat, precum și parteneriatul cu Jeunes Moldaves sunt noi proiecte inițiate cu scopul de a ajuta tinerii moldoveni să se acomodeze mai ușor și să profite de anii de învățământ petrecuți aici, în Marea Britanie. Cât despre distracții, organizăm excursii și evenimente de networking în centrul Londrei pentru a ne relaxa și construi colaborări într-o atmosferă mai destinsă. Astfel, anii de studenție par mai frumoși și plini de esență. Încurajăm tinerii care își fac studiile în Marea Britanie să se alăture societății noastre pentru o integrare mai ușoară.

#4. Ce activități ați întreprins până acum ? Istorii din cadrul grupului, obiceiuri?

#Cristina Melnic: Echipa AMMB organizează întâlniri cu moldovenii din Marea Britanie o dată la aproximativ fiecare două luni pentru a le oferi membrilor șansa de a cunoaște persoane noi, a socializa, a sărbători realizările celorlalți, precum și cele personale, dar și pentru a pune țara la cale, de aici, din Marea Britanie.

Pe lângă aceasta, am inițiat un program de mentorat cu ajutorul căruia membrii AMMB care învață la o universitate de top sau care au o cariera de succes pot deveni mentorii unui/unei tânăr/tinere care vrea sa meargă pe pașii mentorului sau pur și simplu are nevoie de sfaturi academice sau profesionale.

În prezent, lucrăm la implementarea unui program de stagiu, care le va da oportunitatea tinerilor care își fac studiile în Marea Britanie să participe la un stagiu într-o companie sau într-o instituție publică din Moldova pentru a aplica cunoștințele și know-how-ul din vest. Deseori, aceste companii nu ajung să se bucure de acești tineri talentați pentru că sunt vânați de companii străine încă de pe băncile universitare. Astfel, echipa AMMB consideră că reprezentanții mediului de afaceri autohton ar beneficia, prin această oportunitate, de cunoștințele și abilitățile acumulate în străinătate de către acești tineri, în același timp oferindu-le o motivație de a reveni acasă.

#diez le mulțumește pentru răspunsurile oferite în cadrul interviului tinerilor care dezvoltându-se în Marea Britanie nu uită de Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente