Călătoriile în primul rând înseamnă experiență și regăsirea ta în alte culturi. Fiecare țară are ceva deosebit și merită a fi descoperită cu ochii tăi, iar cei de la Roughguides au selectat 10 țări de neocolit anul acesta.
Călătoriile în primul rând înseamnă experiență și regăsirea ta în alte culturi. Fiecare țară are ceva deosebit și merită a fi descoperită cu ochii tăi, iar cei de la Roughguides au selectat 10 țări de neocolit anul acesta.
#1. Etiopia, Africa
Prima țară este Etiopia, care îți oferă posibilitatea de a cunoaște limitele, căci pe de o parte deține o bogăție și frumusețe în natură, iar pe de altă parte o sărăcie unde lacurile, munții și animalele sălbatice luptă pentru aceeași atenție. Puțini, cred că, s-au așteptat ca topul să înceapă cu această țară, însă țara cu cea mai veche națiune independentă din Africa nu te lasă indiferent, mai ales parcuri naționale neatinse, orașele antice din Axum, Harar și Lalibela, primele plantații de cafea din lume, cea mai mare peșteră din Africa de Sof Omar și cea mai mare concentrare de pe continent de situri UNESCO.
#2. Madagascar, Africa
Madagascar este a patra insulă ca mărime din lume și adăpostește peste 250.000 de specii de animale, dintre care 70% sunt unice pe glob, tentant nu?! Turismul în această țară e încă o noțiune neînțeleasă, în schimb nu poți refuza plimbări în păduri și plaje goale. Parcul Național Andasibe-Mantadia, la distanța de patru ore din capitala Antananarivo, este cel mai bun loc pentru a cunoaște o astfel de exotică.
#3. Brazilia, America de Sud
Pentru amatorii de fotbal această țară este una specială, a treia la număr, Brazilia, anul acesta va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, iar în 2016 la Rio vor avea loc Jocurile Olimpice. O posibilitatea favorabilă pentru extinderea infrastructurii țării și dezvoltarea turistică. Brazilia mereu se asociază cu sportul, dar e mai mult decât atât, spre exemplu Falls Iguazu sau orașele miniere vechi, cum ar fi Ouro Preto învelită cu istoria colonială și orașul dinamic Salvador, ce este un melanj superb de samba, cultura afro-brazilian într-o ruinare a arhitecturii portugheze. Nu uitați că după 4 decembrie 2013, în urma semnării Acordului dintre Moldova și Brazilia privind abolirea vizelor, nu mai avem nevoie de viză.
#4. Turcia, Asia Mică
În ciuda tulburările în 2013, Turcia este în plină expansiune – vechiu Istanbul își păstrează alura lui istorică, dar este din ce în ce un oraș gen zgârie-nori, iar țara este a șasea destinație turistică dintre cele mai populare din lume. Cei mai mulți vizitatori s-au blocat în mod tradițional la stațiunile de pe litoral din Marea Egee și coastele mediteraneene, dar sunt și peisajele și monumentele istorice din interior care oferă cele mai multe surprize: orașe ruinate și „hornurile zânelor” din Cappadocia, Konya și gândul provocator la așezare neolitică cu denumirea Çatalhöyük.
#5. Georgia, Caucaz
La jumate de top, descoperim o țară care este pe departe una cunoscută de turiști și mai ales în masă, de altfel în Georgia se produc schimbări și anume , astăzi se bucure de drumeții în munții Caucaz, tavernele istorice din Tbilisi, stațiunea de la Marea Neagră Batumi și orașele superbe vechi Svaneti și Kazbegi. Vizita este mai ușor decât oricând înainte, deoarece cetățenii din toate țările UE, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Canada și Africa de Sud pot intra acum țară fără viză până la 360 zile.
#6. Rwanda, Africa
A șasea țara este una, care în anul acesta douăzeci de ani de la genocidul din Rwanda, o aniversare sobră, dar una care pune accentul pe cât de departe a ajuns țara de atunci, din punct de vedere economic și-a revenit, iar pacea a fost restaurată pe aceste țărmuri. Astăzi, gorilele de munte din Parcul Național al Vulcanilor, pădurile tropicale din Parcul National Nyungwe și fauna sălbatice din Parcul Național Akagera sunt puncte turistice atractive.
#7. Japonia, Asia
A șaptea țară din top, da poate și a șaptea minune turistică, este Japonia, care a depășit perioada dificilă din 2011 cutremurul devastator, tsunami și criza nucleară de la Fukushima cu un efect dăunător asupra turismului. Lucrurile sunt de așteptat să-și revină în 2014, mai ales că Tokyo a fost selectat pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020. O curiozitate în cazul ,în care ajungeți acolo la intrarea în fiecare casă japoneză, podeaua este ridicată cu aproximativ 15 centimetri, ceea ce indica faptul că cei care intra trebuie să se descalțe și să-și pună papuci. La intrarea în camerele cu podea din “tatami” (o podea tradițională făcută din paie de orez, cu mărgini din brocart), pragul este înălțat cu 2-5 centimetri, ceea ce semnifică faptul că și papucii trebuie lăsați la ușă.
#8. Bulgaria, Europa
Poate pentru unii pare ciudat, căci mulți dintre moldoveni au fost deja acolo, dar a opta în listă este Bulgaria. O țară cu plaje fabuloase, vremea răcoritoare, prețuri mici, orașe istorice și cu oameni destul de prietenoși. O destinație interesantă, fiind un fel de alternativă mai ieftină pentru Croația, care este în prezent mult mai puțin vizitată de turiști. Stațiunile de la Marea Neagră atrage mai mulți vizitatori, mai poți și schia, iar drumeții și ciclismul montan devin tot mai populare, în special pe masivul montan de Vitosha în afara Sofiei, Munții Rodopi, în sud și falnicul vârf de granit din Rila.
#9. Macedonia, Europa
Lista se apropie de final, dar cu o altă țară istorică – Macedonia. Cu bilete de avion bugetare puteți ajunge în capitala Skopje. Se preconizează un proiect Skopje 2014, destul de controversat, care ar fi trebuit să fie complet anul viitor, gunoaiele de capitală, cu statui, fântâni, poduri și muzee, în timp lacul Ohrid amplasat la granița cu Albania, este preconizat să devină un adevărat magnet pentru vizitatori.
#10. Filipine, Asia
Din 9 încercări de a bucura ochii cu frumosul, a 10-a țară și ultima propusă în listă nu trebuie uitată. Este vorba despre Filipine cu dealurile de Ciocolată, așa cum au fost numite, reprezintă unul dintre cele mai rare și mai misterioase fenomene geologice de pe Terra. Un ultim studiu arată că pe o suprafață de circa 50 de kilometri pătrați din provincia Bohol se află nu mai puțin de 1.776 de dealuri, ele fiind reprezentate și pe drapelul regiunii ca un simbol al frumuseților naturale filipineze. În prezent, dealurile sunt considerate cel de al treilea monument geologic din Filipine și au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO.
În urma devastării teribile provocate de taifunul Haiyan, turismul a devenit chiar mai important pentru Filipine, aducând un sprijin esențial pentru economie, de aceea în prezent sunt noi zboruri directe de la Londra la Manila, ceea ce înseamnă că, acum, este chiar mai ușor de a ajunge acolo din Marea Britanie.