“În mintea mea de copil, totul părea extraordinar de frumos. Avioanele treceau lent pe cer, jucăriile de cauciuc pluteau pe apă, mesele păreau că durează cinci ani, iar siesta părea că nu se mai termină niciodată.” David Lynch
Născut într-un orășel liniștit din Montana, la data de 20 ianuarie 1946, într-o familie de trei copii, cu tatăl cercetător agronom si mama profesoară la domiciliu, David Lynch nu capătă gustul studiului și devine foarte rapid refractar la învățarea scrisului și la domeniul școlar în general. Fire mai degrabă taciturnă, preferă izolarea, de unde poate observa lumea. Nu îl intereseazã decît pictura și desenul.
În 1967, Lynch descoperã cinematograful. Va realiza cîteva filme cu o camerã veche și cu resturi de peliculã. Se naste astfel ”Six Figures” (sau ”Six men getting sick”). Urmeazã apoi ”The Alphabet”, pornit de la propria sa experiență traumatizantă în învățarea alfabetului. În timpul realizării acestui film, Peggy, prima sotie a lui Lynch dă naștere fetiței lor, Jennifer (realizatoarea de mai tîrziu a filmului ”Boxing Helena”). Lynch înregistrează gînguritul bebelușului pe care îl prelucrează pentru a realiza coloana sonoră a filmului. Grație acestui film, prezentat în 1968, The American Film Institute of Films îi va acorda o bursã cu care va finanța ”The Grandmother”, primul său mediu-metraj, care va primi nenumărate recompense – la San Francisco, Belleview, Atlanta, Oberhausen, etc., ceea ce îl încurajează pe Lynch să urmeze cursuri avansate de cinema.
Primul sãu mare succes de public este ”Elephant Man”, din 1980. Produs de Mel Brooks, care era cu ochii pe Lynch încă de la începuturile carierei sale, această capodoperă în alb-negru cucerește publicul larg prin calitățile sale incontestabile.
În 1980 realizeazã ”Wild at Heart”, care va fi încununat la Cannes cu recompensa cea mai importantă – Palme d’Or. Chiar înainte de ieșirea în sălile de cinema a acestui film, Lynch lucra împreună cu scenaristul Mark Frost la un serial de televiziune: ”Twin Peaks”. Episodul – pilot plus cele 29 de episoade vor fi realizate în anii 1990 – 1991. Serialul, deși scurtat de studiouri împotriva voinței lui Lynch, cunoaște un succes enorm. Milioane de telespectatori rămîn suspendați de întrebarea : “Cine a ucis-o pe Laura Palmer?”. Încã o operã cult.
Sursa: cinemagia