Astăzi se împlinesc cinci ani de când ne-a părăsit poetul Grigore Vieru, după ce a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău.
Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca, la nouă kilometri de capitală. Grigore Vieru se întorcea de la Cahul, unde participase la un spectacol de omagiere a lui Mihai Eminescu. La volanul automobilului se afla Gheorghe Munteanu, director adjunct al Ansamblului Academic de Stat de cântece şi dansuri populare „Joc”. Din cauza ceţei şi a vitezei sporite, şoferul nu a observat semnul rutier ce indica direcţia deplasării, a pierdut controlul volanului şi s-a lovit în borna de separare, într-un bloc de beton pe care era instalat un panou publicitar.
Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire.
Poetul a încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.
Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor. Iar pe 31 august 2013, de Ziua Limbii Române, a fost dezvelit în Cimitirul Central din Chişinău monumentul funerar al poetului Grigore Vieru. Sculptura, instalată la dorinţa rudelor, îl reprezintă pe Grigore Vieru în tinereţe, lângă un copac. Monumentul este din bronz, are 3 metri înălţime și cântăreşte aproximativ o tonă şi a costat peste 1,5 milioane de lei.