A fost lansat primul apel pentru acțiunile din Programul Erasmus +

cabecera Erasmus program
Foto:PC: viu.es/erasmus

Comisia Europeană a anunțat primul apel pentru aplicațiile în cadrul noului Program Erasmus +. În cadrul primului apel, anunțat pentru martie 2014, Republica Moldova precum și Țările Parteneriatului Estic vor fi eligibile pentru cîteva acțiuni ale noului Program și anume Programul Jean Monnet și cel de Masterate Comune.

Programul Jean Monnet va oferi oportunitate instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova de a beneficia de proiecte specializate în studii europene pentru promovarea sistemului de predare și cercetare.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educației, prin Proiecte de Masterate Comune, universitățile din Republica Moldova vor deveni parte a unor consorții ale instituțiilor de învățământ superior din Europa, care vor oferi Masterate Comune. Acest fapt va spori vizibil calitatea formării profesionale, capacitățile instituționale și umane ale universităților din Moldova.

La finele anului curent, Republica Moldova va fi eligibilă și la alte acțiuni ale Programului Erasmus+, care consumă cu obiectivele Acordului de Asociere cu UE.

Noul Program Erasmus + este un Program pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, prevăzut pentru anii 2014-2020. Obiectivul programului constă în sporirea competențelor și angajarea în câmpul muncii prin modernizarea Educației, Formării și activităților de Tineret. Programul este finanțat de către Uniunea Europeană şi va oferi o serie de oportunități studenților, cercetătorilor, cadrelor didactice şi instituțiilor de învățământ din întreaga lume. Programul Erasmus + este prevăzut pentru șapte ani și va avea un buget total de 14.7 bilioane Euro.

În fazele anterioare ale Programelor UE, Republica Moldova a beneficiat de mai multe proiecte. Cel mai relevant este exemplul Programului TEMPUS. Astfel, începând din 1994 și până în prezent instituțiile de învățământ superior din țară au implementat circa 74 proiecte TEMPUS în valoare de 16 mln euro. Începând cu anul 2004, tinerii din Republica Moldova au obținut, anual, în cadrul Programului Erasmus-Mundus, 5-10 burse de Masterat în centre universitare Europene.

Instituțiile de învățământ superior s-au încadrat activ, începând cu anul 2007 în Programul Erasmus Mundus Acțiunea II prin care, anual, în jur de 180 de tineri moldoveni beneficiază de burse de mobilitate de scurtă durată. Astfel, doar în anul 2013, în cadrul acestui program de 11 universități din țară au fost implementate 15 proiecte.

De asemenea, din 2013 a demarat Programul eTwinning, care vizează învățământul preuniversitar și care se axează pe formarea unui mediu online destinat formării continue a profesorilor și desfășurării proiectelor educaționale comune. La acest proiect au participat până acum 79 de școli, 166 de profesori fiind înregistrați pe platforma programului. Până în prezent, în cadrul acestui program au fost desfășurate 36 de proiecte didactice.

Taguri: #erasmus
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente