Bulgaria a preluat de la 1 ianuarie președinția semestrială a OCEMN

Young_dancers,_Pirin,_Bulgaria,_June_2006
Foto: Costume tradiționale bulgare PC: wikipedia.org

Bulgaria a preluat, de la 1 ianuarie, președinția semestrială a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), anunță BTA miercuri, citând Ministerul bulgar de Externe.

Elveția intenționează să realizeze „progrese în conflictele nerezolvate, în lupta împotriva amenințărilor transnaționale, promovarea securității și a stabilității, precum și în realizarea unui plan pentru tineri”, a declarat într-un comunicat ministrul elvețian de externe, Didier Burkhalter.

OSCE, organism cu 57 de membri, beneficiază de o „poziție unică pentru conectarea dintre zona euroatlantică și cea eurasiană”, a afirmat Burkhalter.

În 2015, președinția organizației va fi preluată de Serbia. De altfel, una din prioritățile regionale ale președinției elvețiene este realizarea păcii în Balcani , îndeosebi reglementarea relațiilor între Belgrad și Pristina.

OSCE mai speră ca în 2014 să contribuie la progresul negocierilor între Armenia și Azerbaidjan în ceea ce privește enclavei Nagorno-Karabah. Cele două țări se află de câteva decenii în conflict din cauza acestei regiuni separatiste din Azerbaidjan, în care armenii formează populația majoritară. Războiul din 1988 — 1994 s-a soldat cu circa 30.000 de morți. Sub egida „grupului de la Minsk” al OSCE ( Rusia, Statele Unite și Franța), președinții armean și azer s-au întâlnit la Viena în noiembrie 2013, prima dată după ianuarie 2012.

OSCE a fost înființată în 1973 cu numele de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE), cu doi ani înainte de Acordurile de la Helsinki (1975), care au deschis calea unei „relaxări” între Est și Vest.

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente