Moldova în presa internațională în 2013

collage

Anumite evenimente care au avut loc în 2013 au adus Moldova în vizorul presei internaționale. Au fost publicate mai multe materiale, care mai obiective, care mai puțin, iar #diez a făcut o selecție a 10 dintre ele. Să sperăm că în 2014 numărul acestora nu se va micșora și va fi în creștere! La ma mult și la mai mare!

#1 The Washington Post: ”Cum o vânătoare de mistreți a răsturnat guvernarea din Moldova și poate aduce comuniștii înapoi” (How a boar hunt gone awry toppled Moldova’s government and might bring back communists)

Ex- Premierul Moldovei Vlad Filat  PC: Vadim Denisov/AFP/Getty Images)
Ex- Premierul Moldovei Vlad Filat PC: Vadim Denisov/AFP/Getty Images)

”Update: Unii cititori au subliniat că această poveste este foarte similară cu serialul TV ”Game of Thrones,” în care o moarte accidentală de la o vânătoare, duce la un conflict politic destabilizator și restabilirea vechiului regim. Viața reală este mai ciudată decât ficțiunea.” – 24 aprilie, articolul original îl găsiți aici.

#2 The Guardian: ”Sferele de influență a Europei și Rusiei din anul 1991. Hartă interactivă” (EU and Russian spheres of influence since 1991 – interactive)

Untitled
Harta interactivă care îți permite să vezi dezvoltarea relațiilor Moldovei cu Rusia și UE din 1991 până în 2013.

”Uniunea Sovietică este în mod oficial dizolvată. Prăbușirea acesteia a dus la crearea a 15 de state post-sovietice. Ele includ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Există speranțe că, în timp apropiat, cele șase vor deveni țări democratice, cu piațe libere și candidați credibili pentru aderarea la UE.” – 30 aprilie, articolul original îl găsiți aici. În aceeași zi The Guardian mai scrie un articol despre relațiile Moldovei cu Europa și Rusia. Îl găsiți aici.

#3 Euronews: ”Moldova nu va avea primăvară” (No spring for Moldova)

Untitled2

 

”O primejdie economică și un conflict armat înghețat la frontierele Uniunii Europene. După 20 de ani, Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, încă nu are semne că se va împăca cu tranziția. Ce ne rezervă viitorul?” – 5 mai, articolul original îl găsiți aici.

#4 Euronews: ”Viitorul nostru european ar trebui să fie recunoscut”, a declarat Premierul Iurie Leancă (Our European future should be acknowledged’ says Moldovan PM Iurie Leanca)

Untitled3
Unul din primele interviuri a Premierului cu presa internațională.

”Iurie Leancă, care a devenit premierul Republicii Moldova de la sfârșitul lunii mai, a acordat un interviu postului Euronews la Bruxelles.”  – 8 iulie, interviul original îl găsiți aici.

#5 The New York Times: ”Locul unde se termină vânătoare de mămăligă” (Where the Hunt for Mamaliga Ends)

Chelnerița, Anastasia Rogut, recomandă bucate specifice din meniul moldovenesc clienților. PC: Victor J. Blue for The New York Times
Chelnerița, Anastasia Rogut, recomandă bucate specifice din meniul moldovenesc clienților. PC: Victor J. Blue for The New York Times

”În inima cartierului Brooklyn, printre staţii auto-service, magazine fast-food și servicii de livrare la domiciliu, se ascunde o casă rustică, cu o pădurice în spate și o mănăstire ciudată în depărtare.” – 25 octombrie, articolul original îl găsiți aici.

#6 The Telegraph: ”Moldova pe punctul de a deveni membră a clubului UE” (Moldova on the cusp of the EU club)

“Moldova aparține Europei,” a declarat Președintele Nicolae Timofti. PC: RAMIN MAZUR
“Moldova aparține Europei,” a declarat Președintele Nicolae Timofti. PC: RAMIN MAZUR

”În următorii ani, mai mulți moldoveni vor pleca la muncă în UE, lucru care va deveni mai simplu pe parcursul acestei luni, atunci când Republica Moldova va semna un acord de liber schimb cu Bruxelles-ul.” – 10 noiembrie, articolul original îl găsiți aici.

#7 Abcnews: ”De ce John Kerry vrea că voi să beți vin moldovenesc” (Why John Kerry Wants You to Drink Moldovan Wine)

PC: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo
PC: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

”Cu alte cuvinte: diplomația vinului de la Kerry este mai puțin despre taninuri și mai multe despre concurență Uniunii Europene cu Rusia, asupra sferelor de influență economică.” – 4 decembrie, articolul original îl găsiți aici. Un alt material scris de jurnaliștii internaționali la această temă a fost cel de pe The New York Times: ”Kerry promite Moldovei să se îndrepte spre Vest” (Kerry Vows to Help Moldova Hew to the West). Articolul original îl găsiți aici.

#8 DW: ”Rectificat sărăciei în zonele rurale ale Moldovei” (Grinding poverty in rural Moldova)

PC: Christian Cummins
PC: Christian Cummins

”Moldova este cea mai săracă țară din Europa, după indicele prezentat de ONU. Chiar și după semnarea unui nou acord comercial cu UE, viața în zonele rurale este afectată de sărăcie și greutăți” – 17 decembrie, articolul original îl găsiți aici.

#9 The New York Times: ”Moldova poate fi cel de-al 51-lea stat?” (Moldova, the 51st State?)

”Aici, în Republica Moldova, noi nu suntem prea impresionați de știrile care vin din Ucraina. Cetățenii din Kiev au distrus o statuie a lui Lenin în semn de protest față de administrația care a refuzat parafarea acordului cu Uniunea Europeană. Aceasta bineînțeles a adus o mică bucurie în inimile americanilor, iubitori de libertate, dar aici, într-una dintre națiunile cele mai sărace din Europa, ne întrebăm: De ce ar ucrainenii își varsă furia pe o statuie a persoanei i-a adus pe harta politică în primul loc – în 1922, în calitate de membru al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste? Ar fi ca și cum americanii au răsturna o statuie de-a lui Washington.” – 26 decembrie, articolul original îl citiți aici.

#10 SETimes: ”Colindele aduc comunitățile din România și Republica Moldova împreună” (Christmas carol brings communities together in Romania and Moldova)

copii-colindatori

”La cea de-a opta sesiune anuală, la începutul lunii decembrie, comitet inter-guvernamental UNESCO, pentru protecția patrimoniului cultural imaterial, a recunoscut colindul românesc, practicate de către grupuri de bărbați, în timpul Crăciunului, în România și Republica Moldova, în calitate de patrimoniu cultural imaterial al umanității.” – 26 decembrie, articolul original îl găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente