Sudanul de Sud – zonă periculoasă pentru mai mult de 100 moldoveni

evacuaresuda
Foto: Se încearcă evacuarea tuturor persoanelor străine din Sudanul de Sud PC: neurope

Circa 150 de angajaţi ai grupului de companii Ascom (controlat de miliardarul Anatol Stati), inclusiv peste o sută din Republica Moldova, vreo 30 din România şi câţiva din Ucraina s-au pomenit în mijlocul conflictului violent izbucnit acum zece zile în Sudanul de Sud.

Aceştia, aflaţi la muncă la o exploataţie petrolieră din localitatea Fakwak, provincia Jonglei, în loc să fie evacuaţi cu avionul sau helicopterul în locuri mai sigure, au fost îmbarcaţi, la 17 decembrie, pe o barjă, pentru a fi transportaţi pe râul Nil spre Malakal, centrul administrativ al provinciei Nilul Superior, din Sudanul de Sud.

Cea mai periculoasă zonă

Grupul de moldoveni se deplasează prin zona cea mai afectată de conflict, unde au avut loc confruntări sângeroase între triburile rivale Nuer şi Denka. „Îmi pare lipsită de logică decizia de a evacua oamenii cu o barjă ce pluteşte cu 3-7 kilometri pe oră, pentru a ajunge într-o localitate aflată la o distanţă de 500 de kilometri, în condiţiile în care de-a lungul râului sunt peste 20 de posturi militare, iar ţara este cuprinsă de război civil“, susţine Ion Strelnicov, un moldovean ce se află în prezent la Hartum, capitala Sudanului. Potrivit lui, în zonă era şi o misiune ONU ce se ocupa de evacuarea pe calea aerului a cetăţenilor străini.

Ana Taban, şeful serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), spune că situaţia este monitorizată în permanenţă de angajaţii instituţiei. „În prezent, MAEIE întreprinde măsurile necesare pentru a readuce în ţară cei peste 100 de muncitori moldoveni, în cooperare cu MAE al Sudanului, Ambasada României în Sudan şi cu Secretariatul ONU de la New York“, ne-a declarat Ana Taban.

Artur Lungu, vicepreşedintele grupului Ascom, ne-a spus că se află în SUA şi nu e la curent cu situaţia angajaţilor ce muncesc în Sudanul de Sud. În anticamera companiei moldoveneşti ne-au promis un răspuns, dar aşa şi nu l-am primit până la sfârşitul zilei. Grupul de companii Ascom, controlat de familia miliardarului Anatol Stati, activează de circa un deceniu în Sudanul de Sud. În afară de prospecţiuni petroliere, companiile lui Stati se ocupă şi de lucrări hidrotehnice, construcţii de drumuri, spitale şi şcoli etc.

Situaţia devine tot mai gravă

Sudanul de Sud este în prezent într-un conflict de natură civilă între partizanii fostului vicepreşedinte Riek Machar şi cei ai preşedintelui Salva Kiir.

Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, din etnia Dinka, a raportat săptămâna trecută că violenţele aflate în curs de desfăşurare au fost o tentativă de lovitură de stat şi a dat vina pe vicepreşedintele Machar, de etnie Nuer. Conform declaraţiilor unor ofiţeri superiori, a avut loc o dispută între membrii celor două grupuri etnice din garda prezidenţială, dispută care a marcat început confruntărilor. În ajun, rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare câmp de petrol din nordul ţării, în timp ce forţele loiale actualului preşedinte îşi consolidează poziţiile în regiunile de est.

Deşi cele două părţi implicate în conflict au convenit să înceapă negocierile, situaţia devine tot mai gravă. Regiuni întregi sunt bombardate din aer, iar printre cei care au avut de suferit sunt şi reprezentanţi ai ONU. Potrivit organizaţiei, numărul victimelor a depăşit 1.000 de persoane, iar aproximativ 60.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Sursa: Adevărul

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente