15 formatori, inclusiv 10 din şcolile pilot selectate pentru a participa în proiectul ”Conectează-te! Tehnologii informaţionale pentru succes în învăţare” au primit luni, 16 decembrie, certificate de participare la programul de formare a cadrelor didactice Intel Teach Essentials. Programul a fost organizat de Ministerul Educaţiei şi compania Intel.
Anume aceşti profesori vor fi promotorii instruirii asistate de calculator în şcolile selectate. După absolvirea cursurilor, formatorii vor iniţia, începând cu luna ianuarie 2014 activităţi de formare pentru toate cadrele didactice din şcolile în care ei activează.
Pentru implementarea proiectului ”Conectează-te! Tehnologii informaţionale pentru succes în învăţare”, cele 10 şcoli vor fi dotate până la 23 decembrie curent, cu 500 de calculatoare. Acesta va fi primul lot de tehnică de calcul şi va fi destinat pentru elevii din clasele a X-a.
Programul Intel Teach Essentials este unul din cele şase programe Intel destinate formării continue în domeniul utilizării TIC în educaţie. Acesta este implementat la nivel mondial şi este destinat dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, ajutându-le să-şi dezvolte abilităţile de predare/învăţare/evaluare asistată de calculator.
Elevii din şcolile selectate vor beneficia de instruire asistată de calculator atât la lecţii, cât şi pentru pregătirea individuală, iar profesorii vor utiliza tehnologiile informaţionale şi de comunicaţie în procesul de predare. În acest scop, editurile din Republica Moldova, în calitate de parteneri ai acestui proiect, vor oferi varianta electronică (format PDF) a manualelor şcolare la majoritatea disciplinelor, pentru clasele incluse în proiect.
Instituţiile de învăţământ beneficiare au fost selectate pe bază de concurs de o comisie, formată din reprezentanți ai ministerului și experți din exterior. Selectarea școlilor a fost făcută în baza unor criterii de evaluare, cum ar fi disponibilitatea comunităţii şcolare de a utiliza zilnic calculatorul în procesul educaţional, nivelul de pregătire al profesorilor în domeniul tehnologiilor informaționale, disponibilitatea instituției de a trece la notarea elevilor în format digital (registrul electronic), acceptul părinților. În procesul de selectare s-a ținut cont și de limba de predare, aplicarea cu succes a practicilor de educație incluzivă și distribuirea geografică astfel încât proiectul să includă școli din zonele nord, centru, sud, UTA Găgăuzia, municipiul Chișinău.
Conform criteriilor de selectare, prioritate au avut școlile cu un număr mare de elevi, pentru a oferi posibilitate elevilor din mai multe localități să beneficieze de acest proiect. În total, la concurs au fost depuse 58 de dosare.
Lista școlilor selectate:
Liceul Teoretic ”C. Stere” din orașul Soroca
Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din orașul Drochia
Liceul Teoretic ”M. Sadoveanu” din orașul Călărași
Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din orașul Hîncești
Liceul Teoretic ”Ștefan cel Mare și Sfînt” din s. Taraclia, Căușeni
Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din orașul Cimișlia
Liceul Teoretic ”I. S. Baranovski” din s. Copceac, Ceadîr- Lunga
Liceul Teoretic Ștefănești, Florești
Liceul Teoretic ”I. Creangă” din municipiul Chișinău
Liceul Teoretic ”Gaudeamus” din municipiul Chișinău
Sursa: itmoldova