Ultimul participant de astăzi este Vasile. Mesajul lui a ajuns la noi pe email la data de 18 decembrie, ora 12:50. Nu uitați că așteptăm istoriile voastre până la data de 8 ianuarie.
Am găsit destul de interesantă provocarea lansată de site-ul #diez de a scrie despre una din faptele bune pe care am făcut-o în 2013, la început mi sa părut ceva simplu poate chiar banal dar sa dovedit a fi un exercitiu mental care mi-a dat de gîndit, a fost ceva deosebit să analizez tot ce am făcut timp de un an și să evidențiez o faptă bună care ar merita să fie cunoscută și de alții, care să inspire, să motiveze, să dea de gîndit și poate chiar să schimbe pe alocuri concepții despre lume și oameni.
Fapta bună este un gest voluntar prin care atît cel care îl face cît și cel căruia îi este adresat au de cîștigat. Ba chiar mai mult, studiile socioogice recente ne arată că actele de generozitate dau celor ce le fac o recompensă psihologică mai mare decît atunci cînd fac aceleași cheltuieli pentru propriile nevoi sau capricii și asta indiferent de volumul venitului, de structurile sociale, sau de nivelul de libertate al societăţii din care fac parte.
Am experimentat personal această senzație de multe ori, mai ales în perioada cînd am activat în calitate de consilier și voluntar în cadrul programului ”Fondul pentru Tineri Cahul”. Deoarece am simțit întotdeauna nevoia de a mă implica in diverse activității de menire socială prin care să mă fac util comunității din care fac parte și să ajut persoanele care au nevoie de sprijin, am devenit voluntar. Activînd în cadrul Fondului pentru Tineri am putut să-mi realizez această dorință și în același timp să învăț foarte multe lucruri, să-mi formez abilități și să acumulez experiență.
Pe parcursul celor aproximativ 2 ani de zile în care am activat ca consilier în cadrul acestui program am reușit să mă implic în foarte multe activități de voluntariat. În continuare voi relata despre una din activitățile mele preferate, desfășurate în primăvara anului 2013, activitate pe care am coordonat-o și în care m-am implicat în mod deosebit. Este vorba despre activitatea desfășurată în ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, acțiune care a avut loc în incinta unui supermarket din oraș, unde voluntarii au felicitat doamnele și domnișoarele cu ocazia zilei de 8 martie. Am dăruit mărțișoare pe care le-am confecționat manual, mărțișoare în formă de brățări pentru mîini, alături de cuvinte de felicitare și urări de bine. În total am dăruit aproximativ 300 de mărțișoare, reușind într-o singură zi să aducem zîmbetul pe fețele multor doamne și domnișoare.
Personal am fost impicat de la planificarea evenimentului și confecționarea mărțișoarelor, pînă la dăruierea acestora și totalizarea activității printr-un articol în ziarul local. Am muncit cu întreaga echipă cîteva zile bune pentru planificarea, organizarea, confecționarea mărțișoarelor și apoi oferirea acestora, totuși bucuria pe care am văzut că îl aducea fiecare mărțișor daruit a compensat cu vîrf și îndesat toate eforturile noastre.
Am avut o mare satisfacție să știu că am reușit cu succes să coordonez această activitate, a fost o faptă bună care a reușit doar datorită lucrului în echipă, datorită contribuției fiecărui membru în parte. Acum înțeleg că fiecare din noi poate să realizeze fapte bune, dar asociindune și unindune forțele într-o echipă, putem face lucruri și mai mari.
Stiu sigur că exemplul nostru nu este unic, mulți oameni au conștientizat deja acest fapt și și-au unit forțele pentru a realiza lucruri frumoase, astfel sper ca exemplul nostru să fie o încurajare în plus pentru cei care se gîndesc și vor să realizeze ceva dar nu sunt încrezuți sau nu dispun de suficiente resurse. Dacă ne asociem cu alții ca noi, dacă avem un scop comun și suntem dispuși să acționăm împreună pentru al realiza, vom obține rezultate mai bune, mai repede și aceasta pe lîngă alte numeroase beneficii și oportunități pe care ni le oferă lucrul în echipă.
Binele are mai multă putere dacă cauza sa este susținută de oameni care au decis să acționeze împreună.
*NB: Acest text este participant în concursul lansat de #diez “Ştiri despre tine. 2013 spre 2014“. Premiul care-l așteaptă pe cel mai creativ/ă și ingenios/oasă este un Samsung Galaxy Tab 2. Cei care au devenit curioși pot citi aici regulamentul concursului. Așteptăm mesajele voastre la adresa [email protected].