Experienţa frumoasă de la festivalul studenţesc ISWI – 2011 a creat o relație specială dintre Irina Kaiser și Germania, încât nu a putut rata şansa să aplice la un alt festival, de data aceasta, la GrIStuF – 2012, organizat la nordul acestei țări. Deja e deschisă aplicarea pentru noua ediţie şi iată de ce ar trebui să aplicați:
Pentru că festivalurile studenţeşti nu includ doar traininguri şi seminare interesante, dar şi călătorii, prietenii noi şi o doză extraordinară de schimb cultural. Deşi ISWI e mai mare ca organizare, şi pe alocuri mai fun, GrIStuF are şi el cu ce se lăuda.
Dacă veţi pleca la GrIStuf, veţi avea parte de un orăşel mic şi drăguţ, cu port în centrul oraşului – unde se adună lumea seara la o bere sau la un concert pe iarbă verde. Veţi vedea cât de curat poate fi un oraş fără lăzi de gunoi şi veţi întâlni mai mulţi vegetarieni pe metru pătrat decât aţi întâlnit vreodată. (Dar, nu vă faceţi griji, se găseşte carne în magazine).
Am pus accentul pe vegetarieni, deoarece organizatorii ne-au hrănit cu carne doar în prima zi, iar în celelalte, la amiază şi seara am învăţat ce-i aia brânză tofu, lapte de soia şi multe altele. Not so bad, vă asigur. Oricum, dimineaţa mâncaţi la host studenţi (pe care-i alegeţi singuri) şi mai puteţi cumpăra ceva şi din oraş.
De dimineaţă până la amiază veţi fi divizaţi în grupurile care le alegeţi din timp, în care veţi discuta interactiv şi veţi căuta soluţii pentru anumite probleme globale. Dar nu pentru asta ne ducem cu adevărat la festivaluri studenţeşti, nu?
Fun şi iarăşi fun. În fiecare zi se organizează diverse evenimente: concerte, discoteci, running dinner (unde mănânci pe săturate), plecare la mare (de fapt la golful Mării Baltice) şi excursie în frumosul oraş Schwerin, unde veţi intra într-un castel-palat-parlament imens.
Dacă veţi pleca la GrIStuF, veţi vedea că majoritatea au mai mult de o bicicletă, şi vă vor împrumuta una cu mare plăcere ca să exploraţi oraşul. Veţi vedea că oricine poate găsi un locuşor să se simtă bine: şi cei cărora le place undergroundul, chillul, cât şi celor mai activi sau, invers, cuminţi.
Fiind la GrIStuf, vă sfătui să includeţi următoarele în ”To Do List”:
#1. Să urcaţi în turnul din biserica din centru şi să admiraţi panorama.
#2. Să fugiţi de la o lecţie, să luaţi bicicleta şi în 15 minute să ajungeţi la plajă.
#3. Să admiraţi în sectoarele noi cât de frumos au amenajat casele sovietice şi să luaţi exemplu.
#4. Să călătoriţi şi prin alte părţi la sfârşitul festivalului (despre asta mai jos).
În ultima zi a festivalului, împreună cu câţiva noi prieteni, am plecat pe o zi cu trenul să explorăm insula Rugen, pe care se află renumitul oraş Binz, perfect pentru a face plajă. După care, ne-am îndreptat spre oraşul Sassnitz să mergem mult, mult, mult, mult până la un far mic, dar drăguţ.
Evident, am trecut şi prin Berlin, prin centrul lui istoric nemaipomenit. (Un sfat: dacă vreţi să urcaţi pe Bundenstag – programaţi-vă din timp pe internet.)
Deşi în luna iunie e cam friguşor în nordul Germaniei şi Marea Baltică e cam rece, oricum vă invit să aplicaţi la festival şi să împărtăşiţi singuri impresiile frumoase despre festival. Aplicarea este deschisă până pe 15 ianuarie 2014, iar mai multe detalii găsiţi pe students-festival.