Top știri din 16 decembrie

senat
Foto: Posterul campaniei de la ASEM

Sesiunea a început, iar noi vă propunem călătorii în UE pentru artiști, concurs despre securitatea cibernetică, un oraș dulce și multe altele în cele mai importante și populare știri de pe #diez din 16 decembrie 2013.

#1. Universitățile din Moldova au pierdut peste 5 mii de studenți în acest an de studii

La începutul anului de studii 2013-14, numărul de studenți a constituit 97,3 mii persoane (exclusiv cei străini), din care 78,9 mii (81,1%) își fac studiile în instituțiile de stat, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

#2. Cât de deschiși sunt moldovenii față de senzațiile tari?

Sărituri cu parașuta, roap jumping și ski în satul Ciorești. Dacă ne dorim o doză bună de adrenalină în Moldova, cam acestea ar fi opțiunile.

#3. Să umplem Facebook-ul cu artă – o inițiativă de promovare a artei

În seara zilei de duminică în news feed-ul Facebook-ului au apărut mai multe opere de artă, și care menționau că fac parte dintr-o campanie de susținere a artei: ”Să umplem Facebook-ul cu artă/ Let’s flood Facebook with art!”

#4. STEP Beyond – granturi de călătorii pentru artiști

Granturile ”STEP Beyond Travel” sunt destinate artiștilor și pentru orice fel de lucrători care colaborează în domeniu cultural – cu acordare priorității persoanelor până la 35 ani și care se află în primii zece ani ai carierei lor – pentru a călători în UE și țările vecine.

#5. Experiment social: Un dolar pentru un cerșetor bogat

Jerome Jarre este francezul din New York care adună în câteva ore mii de vizualizări pe YouTube, deoarece fiecare experiment pe care-l organizează este unul amuzant. Dar de data asta el a pregătit ceva muzical pentru newyorkezi.

#6. Participă la concursul despre securitatea cibernetică și câștigă un notebook

Centrul de Guvernare Electronica (CGE) în parteneriat cu Academia de e-Guvernare din Estonia, USAID și Estonian Development Cooperation lansează campania de informare privind securitatea cibernetică “Fii informat, fii protejat”. În cadrul campaniei sunt programate mai multe acțiuni.

#7. Cel mai mare oraș din dulciuri intră în cartea recordurilor

Gingerbread Lane, orașul din turtă dulce care a intrat în cartea recordurilor a fost realizat în 9 luni, în schimb are un mini-patinoar, o unitate pentru pompieri, o şcoală şi o gară feroviară. Manopera a fost făcută din 409 kg de turtă și bomboane și o tonă de glazură.

#8. Hobbitul: Dezolarea lui Smaug va fi prezentat în Moldova în versiunea originală

Premiera în Moldova a filmului: Hobbitul: Dezolarea lui Smaug va avea loc pe 18 decembrie în rețeaua cinematografelor Patria. De asemenea filmul va fi rulat și în variantă originală.

#9. Tvardiţa din raionul Taraclia, oraș european în Moldova

Acum un an, această localitate era sat. Locuitorii au cerut Parlamentului să le schimbe statutul şi de atunci a devenit oraş. Consilierii au creat împreună cu primarul condiţii de trai foarte bune pentru o localitate ce se află aproape de hotarul ţării.

#10. La Viena au fost colectați 60 de mii de euro pentru familiile nevoiașe din Moldova

La spectacolul de binefacere, care a avut loc duminică, 15 decembrie 2013, la Palatul Ferstel din Viena, a fost colectată suma de 60 de mii de euro. Toți banii vor veni în Republica Moldova pentru copiii din familiile nevoiașe și persoanele în etate aflate în dificultate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente