(infografic) Cât ne costă personalul din sectorul bugetar

1
Foto: PC: budgetstories.md

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi un nou infografic pe tema cheltuielilor de personal din sectorul bugetar.

Sectorul bugetar este indispensabil funcționării unei societăți. În mod normal, Guvernul oferă facilități și servicii publice pentru a răspunde nevoilor cetățenilor lor, care sunt plătite din fonduri publice. Instituțiile și personalul din sectorul bugetar sunt instrumentele principale prin care Guvernul își realizează angajamentele de a asigura necesitățile de bază ale cetățenilor.

Potrivit budgetstories.md, pentru a plăti salariul unui angajat din sectorul bugetar în 2012, fiecare locuitor al țării contribuia cu 2.363 lei anual. Cheltuielile de personal au crescut de 1,2 ori în perioada 2010-2012, față de 2005-2009, iar cele mai mari creșteri ale salariilor au fost înregistrate pentru învățământ, cultură și sport, și asistența socială.

Aproape 1/3 din toți salariații țării activează în sectorul bugetar. Cu toate acestea, numărul unităților de personal din sectorul bugetar a scăzut cu mai mult de 30 de mii în ultimii 8 ani. Cele mai mari reduceri de unități de personal au avut loc în perioada 2010-2012 și au vizat patru sectoare în special agricultura, apărarea națională, ordinea publică și învățământul.

În anul 2012, 98,8% din personalul angajat în sectorul bugetar erau concentrat în 11 sectoare de activitate, inclusiv în învățământ (60%), ordinea publică (11%), administrație (6%), cultură și sport (5%). Mai puțin de 1,3% din unitățile de personal finanțate din Bugetul Public Național în anul 2012 reveneau următoarelor sectoare: protecția mediului, industria și construcțiile, gospodăria comunală, afacerile externe, etc.

23456

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente