Anastasia Pociumban a văzut și ea Polonia și tot prin intermediul programului Study Tours to Poland. Care sunt impresiile și motivațiile ei, citiți în continuare.
#diez 1: De ce ai aplicat la Study Tours to Poland (STP)?
#Anastasia Pociumban: Până a merge în Polonia, nu am călătorit mult și eram foarte tentată și curioasă să aflu cum e să călătorești, singur sau cu un grup de oameni necunoscuți, folosind trenul ca mijloc principal de transport. De asemenea, nu am fost până atunci într-o țară a cărei limbă îmi este absolut necunoscută și era și asta o provocare mare pentru mine. STP era pentru mine un fel prag de a depăși mai multe bariere emoționale.
#diez 2: Polonia este asemeni unei/unui…
#Anastasia Pociumban: Polonia este diferită. Pentru mine Polonia a devenit o fereastră spre cultura europeană.
#diez 3: Ce nu vei uita din ceea ce ți s-a întâmplat în Polonia?
Anastasia Pociumban: Cu siguranță Juvenalia, cu un rock-concert sub ploaie; muzeul artei moderne și cel a cinematografiei poloneze pe unde ne-am pierdut pe multe ore. De asemenea, anume în Polonia am înțeles ce înseamnă cu adevărat dezvoltare durabilă, de parca am trait o revelație în acel moment.
#diez 4: Care ar fi traseul Study Tours to Moldova?
Anastasia Pociumban: Când am să coordonez așa un proiect, neapărat îl voi face prin diferite sate din Moldova, de la sud pre nord și aș include diverse provocări pentru participanți. În Cahul cu siguranță vor merge la hora care se face în fiecare duminică. Vor învăța câte ceva din meșteșugărit popular și vor mânca fructe și legume direct din grădină. Mai mult ca atât vor folosi autostopul cu căruța și vor negocia cu localnicii.
#diez 5: Ce ai fi vrut, dar nu ai reușit să faci în Polonia?
Anastasia Pociumban: Să iau trenul și să merg în Krakow pe o zi.
#diez 6: Ce ar avea Moldova de luat/învățat din/de la Polonia?
Anastasia Pociumban: Cred că la nivel de infrastructură mai sunt multe practici bune ce pot fi preluate. În Polonia în orașe mai mari există autobuze nocturne, care merg toată noaptea din oră în oră. Eu am fost în 2011 și sistemul de colectare separată a deșeurilor era deja bine organizat, un accent deosebit acordându-se dezvoltării durabile. Un alt aspect interesant pe care l-am descoperit a fost dorința orașelor de a-și crea un brand și de a-l promova la nivel național pentru a atrage turiști interni.
#diez 7: Ce ar avea Polonia de luat/învățat din/ de la Moldova?
Anastasia Pociumban: Să călătorească mai mult spre est, nu doar să descopere cultura țărilor europene ci și a celor din europa de est, caucas și asia.
#diez 8: De ce tinerii din Moldova ar trebui să aplice la Study Tours to Poland?
Anastasia Pociumban: Dacă m-aș întreba de ce tinerii nu trebuie să aplice la STP, nu aș găsi nici un motiv.
+ Un program minunat, întâlniri cu reprezentanții presei locale, televiziunii, politicienilor, membrilor administrației locale;
+ Experiență culturală. Pe străzile Poloniei neapărat vei găsi un pub care îți va face cu ochiul, iar muzica lui te va surprinde, începând cu muzică tradițională și până la jazz, dansuri, seri acustice.
+ Oameni și locuri (care devin) dragi. Orice experiență e marcată de oamenii ce îi întâlnești și cu care descoperi locuri noi. Păstrez și acum legătura cu unii dintre oamenii cu care am căutat autobuz de noapte, am fugit prin ploaie, am stat o oră în fața unui tablou sau am vorbit în poloneză în magazine.
Pentru a pleca în Polonia, este suficient să aplici aici și aici.