(studiu) 28 plăţi achitate de părinţi pe parcursul unui an şcolar

06scoala_4fd3416013
Foto:PC: evz.ro

Conform legislației Republicii Moldova, învățământul primar şi secundar general este integral finanțat de stat, iar studiile în astfel de instituții sunt fără plată.

Însă, mai mulți părinții, din inițiativă proprie sau fiind constrânși de anumite împrejurări, efectuează plăţi, formale sau neformale, pentru ceea ce ei consideră sau li se spune că sunt în folosul educației propriilor lor copii.

Potrivit studiul sociologic „Plăţile formale şi neformale achitate de către părinţi în instituţiile de învăţământ preuniversitar”, prezentat săptămâna trecută, în anul 2012 cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor lor au fost de circa 1.8 miliarde de lei. Totodată, în studiu se arată că media plăților neformale anuale efectuate per elev în mediul urban (1.500 lei) depăşeşte de peste patru ori media plăților efectuate în mediul rural (365 lei).

Mai jos sunt expuse situațiile-tip în care de la părinți sunt solicitate anumite plăți şi frecvența acestora, aranjate în ordinea ce corespunde principalelor etape ale procesului de studii. Tipurile şi frecvenţa plăţilor diferă semnificativ de la o instituţie de învăţământ la alta.

PC: noiscriem.net
PC: noiscriem.net

1 SeptembrieSuma minimă – 5 lei, suma maximă – 300 lei, în medie – 50 lei. Caracteristic mai mult pentru mediul urban. Banii sunt destinați pentru organizarea evenimentului şi/sau pentru “stimularea” cadrelor didactice. În mare parte, banii sunt cheltuiți pentru a cumpăra flori și/sau pentru a oferi cadrelor didactice mici cadouri.

Taxa de intrare – Suma minimă – 300 lei, suma maximă – 2000 lei. Suma se plătește o singură dată la admiterea în instituție. Se achită în cazul liceelor considerate ca fiind de “elită”. De obicei, în cazul unor astfel de licee numărul candidaţilor la studii îl depăşeşte pe cel al locurilor disponibile. Motivele pentru care se percepe această taxă variază de la intrarea “benevolă” în asociația de părinţi, plata pentru “perfectarea” dosarului, plata retroactivă sau anticipată pentru procurarea unor bunuri sau servicii, eventualele reparații.

Arenda manualelorSuma variază între 60-170 lei, în dependență de clasă şi numărul de manuale. Este o taxă legală, achitată de toți elevii, cu excepția copiii din familii vulnerabile. Ca excepție, au fost întâlnite câteva instituții de învățământ, în care arenda manualelor este plătită de către asociațiile de părinți.

Manuale şi manuale didactice de alternativăVariază de la zeci până la sute de lei. Este la discreţia cadrelor didactice. Pe parcursul unui an școlar, fiecare părinte cumpără, în medie, câte 1-2 manuale şi caiete de alternativă.

Ziua profesorului – În medie 50 de lei pentru un diriginte de clasă şi 30 lei pentru un cadru didactic ne-diriginte. Se foloseşte pentru a procura flori, mici “atenții”. În unele instituţii sumele pot ajunge până la câteva sute de lei. Este sărbătorită în toate instituțiile de învățământ. În unele instituții banii sunt alocați din fondul asociațiilor de părinţi. Au fost depistate şi instituţii în care părinţii elevilor din clasele de absolvire au organizat “serbări” pentru cadrele didactice ce au inclusiv şi o ”masă festivă”. În unul din centrele raionale masa „festivă” a fost organizată de elevii claselor a 12-a într-un restaurant, plata suportată de fiecare părinte fiind de 300 de lei.

Tezele/ evaluarea – Se colectează de la câțiva lei până la câteva zeci de lei. De obicei, nu mai mult de 50 de lei per evaluare. Banii sunt destinați cu precădere pentru multiplicarea lucrărilor şi alte necesități ale elevilor (hârtie, pixuri, apă etc.) şi pentru a oferi o „masă” examinatorilor.

Crăciunul şi Anul Nou – Cheltuielile variază foarte mult de la caz la caz, chiar în cadrul aceleiaşi instituții. În cele mai multe instituții se fac cadouri simbolice, însă sunt şi cadre didactice care solicită anumite cadouri.

Întâlnirea cu absolvențiiÎn jur de 50-100 lei, însă cheltuielile pot fi şi mai mari, în funcție de modul cum se organizează evenimentul. Se organizează în toate instituțiile. În unele instituţii aceşti bani sunt oferiţi de către asociația de părinţi, iar în altele – de către părinţii elevilor din clasele de absolvire.

8 MartieSumele colectate diferă foarte mult, de la câteva zeci până la câteva sute de lei. De obicei, banii sunt utilizaţi pentru procurarea de cadouri diriginților, însă în unele cazuri părinţii preferă să dea doar banii. Unele cadre didactice fac aluzii sau indică în mod direct părinților ce cadou să li se procure. Se atestă şi cazurile în care cadrele didactice se declară nemulțumite de cadoul primit şi solicită altul, mai scump.

PaşteleCirca 50 lei. Numărul de instituţii în care se colectează astfel de plăţi este relativ mic, ele întâlnindu-se, în special, la Chişinău şi unele centre raionale.

 

PC: Adevărul.ro
PC: Adevărul.ro

ReparațiaDe la câteva zeci de lei până la câteva sute de lei anual. În cele mai dese cazuri suma constituie circa 100 lei. Suma colectată depinde foarte mult de tipul reparației, insistența cadrului didactic, de contingentul şi numărul de elevi. În toate instituţiile de învăţământ, reparația sălilor de clasă este pusă în sarcina părinților în toate instituțiile preuniversitare. Chiar dacă în unele instituţii asociaţiile de părinţi alocă bani şi pentru reparaţia sălilor de clasă, oricum, de la părinţi se mai colectează şi bani suplimentari. Unii părinți achită câteva sute de lei la începutul fiecărui ciclu de învăţământ (primar, gimnazial, liceal) şi, ulterior, câte 30-50 de lei la începutul fiecărui an şcolar.

Asociația de părinţi În sate plata anuală în fondul asociaţiei este de circa 30-50, iar în centrele raionale – de circa 100 de lei. În Chişinău plata lunară este de 100-250 de lei. Practic, în toate instituţiile, indiferent de faptul dacă asociaţia este înregistrată sau nu.

Fondul clasei De la 5 lei până la 50 lei lunar. În unele instituții o parte din suma colectată de către asociația părintească este returnată clasei. Cota returnată variază de la 10% până la 50% din suma colectată. Se colectează mai mult în mediul urban. Depinde de decizia comitetului părintesc din clasa dată. În una şi aceeaşi instituție unele clase au fondul respectiv, iar altele nu. În mare parte, banii colectaţi sunt gestionați de către diriginți, mai rar de către părinți şi/ sau elevi. În majoritatea cazurilor banii sunt cheltuiţi într-un mod transparent, servind pentru satisfacerea unor necesităţi curente (copii, materiale didactice, săpun etc.). În clasele în care nu există fonduri distincte, banii sunt colectaţi ad-hoc.

Procurarea bunurilor, schimbarea geamurilor, uşilor, procurarea/reparaţia mobilier (băncilor, scaunelor, dulapurilor etc.)Câteva sute de lei, se efectuează o dată sau de câteva ori pe parcursul întregului proces de studii. Fenomenul este mai răspândit în mediul urban. Banii sunt colectaţi fie din iniţiativa părinţilor, fie la sugestia cadrelor didactice. În ultimii ani, în special în Chişinău, a crescut ponderea părinților care procură dulapuri pentru copii. În cazul unor bunuri scumpe o parte din cheltuieli sunt acoperite şi de cadrele didactice.

Paza 5-10 lei lunar. Se practică de obicei, în unele instituții din Chişinău. Banii pot veni fie din fondul asociaţiei de părinţi, fie prin colectări distincte.

Curățenia în clasă5-15 lei lunar. Decizia este luată de părinţii care nu doresc ca copiii lor să facă curat.

Ore particulare5-25 lei pentru o oră în cazul lecţiilor în grup şi 15-80 de lei pentru o oră în cazul lecţiilor individuale. În cazul grupelor din clasele primare plata lunară constituie
100-300 de lei Diferă în funcţie de doleanţele elevilor şi ale părinților, „recomandările“ şi “insistența” cadrelor didactice. În cazul orelor particulare predate de acelaşi profesor ce predă disciplina respectivă şi în clasă, notele luate de elevii respectivi sunt mai mari. Unii părinţi din mediul rural angajează pentru orele suplimentare cadre didactice din centrele raionale. Uneori, în cazul unor ore suplimentare predate de către un alt profesor, între el şi cel din clasă apar conflicte.

Plăţi/cadouri pentru o notă mai bună – Sumele concrete nu au fost indicate. Deşi toţi subiecții au condamnat o astfel de practică, ei recunosc că ea există. Marea majoritate a respondenților incluși în studiu au declarat că ei au apelat la asemenea practici sau că cunosc cazuri concrete când s-a recurs la astfel de plăți.

Examenele de absolvire – 30-50 de lei pentru un examen ordinar. În cazul examenelor de BAC poate ajunge până la câteva mii de lei. Oficial, o parte din banii colectaţi sunt utilizați pentru hârtie, rechizite, ”masă”. Sumele mai mari sunt însă colectate pentru “bunăvoinţa” “indulgența” asistenților, plata celor care rezolvă testele.

 

PC: inprofunzime.md
PC: inprofunzime.md

Cadou pentru instituție la absolvire – 30 -150 de lei. Se colectează de la părinţii elevilor absolvenţi. Aceste plăţi sunt promovate ca fiind o nouă tradiţie, demnă de urmat de toţi absolvenţii. De obicei decizia referitoare la cadourile ce trebuie procurate este luată de elevi şi părinţi împreună cu administrația şcoli. De obicei, sunt procurate obiecte de artă şi/sau echipamente tehnice (TV, centru muzical, boxe, microfoane, copiator, imprimantă, proiector multimedia etc.).

Cadou/ cadouri făcute cadrelor didactice de către absolvenţi30-50 lei. Astfel de plăţi sunt promovate ca fiind o nouă tradiţie.

Ultimul sunet – 20-30 lei, dar pot ajunge şi până la 250 lei. Se pune în sarcina părinţilor elevilor din claselor de absolvire şi, uneori, a celora din clasele primare.

Serbări ale elevilor cum ar fi Balul bobocilor, Balul de absolvire ş.a. – Sunt unele din cele mai costisitoare. Părinții trebuie să plătească de la câteva sute până la câteva mii de lei. Deşi se fac la iniţiativa elevilor şi a părinţilor, au fost depistate cazuri de impunere de către cadrele didactice a modului de organizare a unor astfel de sărbători. Din cauza situaţiei materiale grele, unii elevi şi părinţii nu-şi pot permite participarea la astfel de evenimente.

Toamna de aur – 50-100 lei. Bani sunt colectați pentru materialele necesare la astfel de activităţi, produsele alimentare etc.

Hramul şcolii – 30-50 lei. Activități în cadrul şcolii, masă pentru cadrele didactice.

Ziua de naştere a dirigintelui – În medie câte 50 de lei. În general, mărimea plăţii variază foarte mult, în funcție de contingentul de părinți şi de solicitările diriginţilor în cauză. În mare parte cadourile cu această ocazie sunt simbolice. Se întâlnesc însă şi cazuri în care între părinții şi cadrele didactice există relaţii foarte “apropiate”, pedagogii “sugerând” ce cadouri şi-ar dori: bijuterii, electrocasnice, alte obiecte de valoare.

Activități extracurriculareVariază foarte mult de la caz la caz, de la câteva zeci până la câteva sute de lei. Organizarea diferitelor serate, concursuri, excursii etc.

Note mai mari – Sumele concrete nu au fost indicate, însă respondenţii au indicat că în afară de plăţi, părinţii mai pot presta cadrelor didactice şi anumite servicii sau oferi anumite cadouri. Unele cadre didactice au indicat că pentru a încuraja elevii să procure anumite materiale didactice, le promit acestora note de 10. În mediul rural se practică prestarea în folosul cadrelor didactice a anumitor servicii. Suplimentar, în mediul urban, contează şi statutul social al părinţilor, care influenţează atitudinea cadrului didactic faţă de copilul respectiv.

Studiul a fost realizat de Institutul de Politici Publice şi Compania Sociologică CBS-AXA, sub îndrumarea metodologică a Ministerului Educaţiei şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente