Recent Muzeul Național de Artă a expus peste 70 de lucrări semnate de Igor Vieru. #diez a mers să vadă lucrările celui care a reușit să creeze imaginea unei copilării vesele în ”coliba albastră”.
Cele peste 70 lucrări de pictură şi grafică din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei realizate de Igor Vieru în perioada anilor 1940-1980, te duce mult cu gândul la copilărie, când prima carte primită în dar era ”Coliba albastră” de Spiridon Vangheli. Nu poți să nu zâmbești atunci când vezi imaginile lui Tândală și Păcală, care de asemenea ți-au făcut copilăria mai frumoasă.
Deși multe din cele expuse poartă o vădită simbolistică sovietică, ele sunt înfrumusețate de elemente tradiționale, care nu pot ascunde dragostea artistului pentru folclor și tradițiile acestui popor. Expoziția este gata să primească oaspeți până la anul viitor, data de 12 ianuarie.
Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923, s. Cernoleuca, Moldova. Artistul debutează în anul 1954 cu tabloul Ion Creangă ascultând poveştile lui Moş Bodrângă. În anii 1962 -1963 colaborează cu poetul Gr. Vieru, ilustrând Abecedarul şi poemul Călin de M. Eminescu. Prima expoziţie personală a artistului a avut loc în anul 1966 la Cernoleuca, Donduşeni. Artistul a decedat la 24 mai 1988 şi este înmormântat în localitatea natală.
”…au ceva de taină lucrările lui Igor Vieru, o mişcătoare taină care tulbură, zguduie şi purifică în acelaşi timp. Unde începe şi unde sfârşeşte această taină, acest niciodată pătruns până la capăt mister al operelor lui care ne răscoleşte mintea şi sufletul? Neîndoielnic, ele vin din ecourile şi armoniile interioare, din profundul ataşament faţă de oamenii pământului.” Vlad Zbârciog