După o pauză de un deceniu, ușile circului din Chișinău s-au redeschis astăzi pentru toți doritorii, însă nu pentru a viziona un show, ci pentru a face curățenie.
Administrația circului din Capitală a organizat în această sâmbătă, 30 noiembrie, o acțiune de salubrizare și amenajare a Arenei mari a Circului din Chișinău dar și a sălilor și holurilor adiacente acesteia. La eveniment au venit mai mulți doritori care au dorit participe voluntar la igienizarea circului.
Oamenii au venit de la mic la mare pentru a întinde o mână de ajutori la redeschiderea circului. Ei s-au arătat foarte deschiși și bucuroși că au putut participa la o astfel de acțiune de igienizare. Pe motiv că arena mare a circului a fost deconectată anterior de la energia electrică, pentru iluminarea acesteia s-au folosit câteva generatoare pentru ca voluntarii să poată face curat.
„Dacă nu noi, atunci cine? Statul are alte griji. Iar întâi de toate o facem pentru noi și pentru copii noștri. Neapărat, când se va redeschide voi veni aici la vreun spectacol alături cu fiica mea. Îmi doresc să văd și alți artiști, din diferite țări, ca să putem vedea show-uri frumoase. Totodată, ne mândrim că clădirea circului este una din capodoperele arhitecturale ale orașului Chișinău”, ne-a declarat Constantin Donțu, directorul unei agenții de publicitate.
La momentul de față circul se află în autogestiune. Datorită donațiilor și sponsorizărilor, angajații circului au reușit să reabiliteze parțial arena mică în care se fac repetiții.
Administrația circului își va răsplăti voluntarii la salubrizare, dar și publicul larg în cadrul unui show de revelion, cu un program artistic de aproape 2 ore în care or evolua jongleri, acrobați, echilibriști, magicieni, fachiri, dresori de urși, pisici și câini. Deocamdată nu se știe unde se va ține spectacolul.
Reamintim că circul a fost construit în anul 1982 și a fost închis în anul 2004 pentru reparații capitale, dar progrese semnificative în restaurarea lui nu au fost înregistrate. Guvernul îşi propunea să aloce bani din bugetul de stat şi să atragă investitori privați. În 2008 Circul a fost luat în folosință de o companie cipriotă, pe un termen de 29 de ani. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, dar nu şi-a onorat angajamentele. În februarie 2010, Procuratura Generală a înaintat o acţiune civilă, solicitând declararea nulă a contractului, iar la 31 martie 2011, Curtea de Apel Economică a admis cererea Procuraturii în interesele statului.