Cum ar fi viața dacă Bucureștiul s-ar uni cu Chișinăul – super orașul Bucușinău

da
Foto:PC: Metropotam

În urma ultimelor declarații făcute probabil de Traian Băsescu potrivit cărora „Unirea cu Republica Moldova ar trebui să fie al treilea proiect fundamental al României, după intrarea în NATO și aderarea la UE”, dar și a multiplelor inscripțiilor „Basarabia e România” lăsate pe străzile celor două țări, un site românesc a decis să facă o mică cercetare despre „Cum ar arăta viața dacă Bucureștiul s-ar uni cu Chișinăul? Ar ieși un super oraș – Bucușinău”.

Vedeți mai jos articolul tinerilor din București:

„Cu siguranță nu sunteți străini de expresia „Basarabia e România” – sintagma care apare peste tot în țară și care se referă la unirea Moldovei cu România. În virtutea acestui obiectiv, ne-am imaginat cum Chișinăul ar fi un oraș situat lângă București și cum ar arata viața dacă cele doua s-ar uni într-unul singur ce ar purta numele de Bucușinău (sau Chișinești). Astfel, contopindu-se două orașe diferite – cu tradiții și obiceiuri diferite – schimbările ar fi iminente și mai mult ca sigur am împrumuta din valori unii de la alții. Ne-am proiectat în acest viitor utopic, virtual, și am trasat câteva caracteristici ce ar fi de baza la noul oraș Bucușinău.

da

Slang-ul orașului Bucușinău:

În rândul tinerilor, mai mult ca sigur, la nivel de limbaj, se vor observa câteva diferențe.
# Nu va mai fi scandal, va fi sfadă sau gâlceavă.
# Un om de treabă va fi unul acătării.
# Aiurea va deveni dezblehuiet, în sensul de îmbrăcăminte – „Ia uite ce dezblehuiet umblă”.
# A termina va deveni a mântui – „Am mântuit treaba”.
# Nebun va fi ușernic – „Ce nebun ești/ ce ușernic ești”.

da (1)

Noile metrouri: Sub deviza Romania + Basarabia = Love, vor exista noi linii de metrou.

Liniile de metrou în execuție (Drumul Taberei-Pantelimon) și cele în pregătire (Parc Bazilescu – Străulești, Gara de Nord – Otopeni) se vor întinde până în Chișinău. Vom avea noi stații care să simbolizeze fericita uniune dintre cele doua orașe. Acestea se vor numi:
# Prut sau La fosta graniță
# Alecu Russo (scriitor și folclorist, cel care a descoperit balada Miorița)
# Bogdan Petriceicu Hașdeu (scriitor, filolog, istoric și enciclopedist care a locuit la Chișinău)
# Bucuria
# Grigore Vieru

collage2

Viața de zi cu zi:

Apropo de asta, imaginează-ți cum este să te trezești dimineața, să aprinzi televizorul și să vezi știri din fostul Chișinău, actualul Bucușinău. Apoi, să te duci să-ți iei un covrig și o cafea de la colț, să pleci cu metroul de la Piața Muncii și să ajungi la stația Bucuria.

Centrul Vechi s-ar muta undeva în zona Otopeni-ului, iar zona din jurul Lipscani-ului, inclusiv Unirea și Universitatea, ar fi mici cartiere boeme ale orașului. Zidurile ar fi pline de stencil-uri cu „Am învis și #BasarabiaEinRomania”, iar locul de întâlnire se va muta din fața McDonalds-ului de la Unirii, în fața restaurantului La Plăcinte.

Bomboanele Bucuria nu vor mai fi un lux, ci vor fi comercializate peste tot și mai mult ca sigur va creste vânzarea de vodcă în magazine. În plus, În restaurante/baruri se va bea mai mult vin moldovenesc decât bere.

Nu putem să nu vizualizăm străzile aglomerate și traficul îngreunat. Vor fi mult mai multe restaurante, cluburi, teatre și opere. Vor apărea localuri noi cu denumiri precum – La Blesanca (damigeana) Veselă, Marea Unire sau La Frații de peste Prut.

Locuri precum Controlul, Bar A1 sau Atelierul Mecanic vor deveni underground și vor fi înlocuite de baruri de hipsteri din zona centrului – La Țolul (covor) Fermecat sau La niște Basarabeni. 1974 Niște domni și fii ar rămâne un loc de tradiție în noul Bucușinău.

Pe străzi va fi un amestec de accente, iar diferențele de comunicare ar fi cel puțin amuzante. Imaginează-ți un moldovean înțelegând expresii precum: „pace, omule”, „o mizerie, n-o mai arde așa”, „nu e panică” sau „gen” și tu înțelegând expresii precum: „nu ma stropoși” (nu ma enerva), „ușidi becu” (stinge lumina) sau magazin deschis veșnic (non-stop).

Formații precum Alternosfera, Gându’ Mâței, Carla’s Dream vor deveni mainstream, iar Zdob și Zdub vor fi de-a dreptul comerciali.

4

Bucușinăul, în topul orașelor din Europa

Mai mult ca sigur, Bucușinăul ar fi în topul orașelor turistice din Europa. În primul rând, ar fi unul cu cele mai multe spații verzi și viața culturală – numai gândiți-vă la multitudinea de parcuri și spatii vezi, numărul impresionant de muzee, biserici și obiective turistice.

Fiecare zonă importantă va avea propria ei istorie și propriul ei specific, iar orașul îți va delimita cartierele în funcție de acestea. Bucușinăul va fi renumit pentru bucătăria sa – de la preparatele românești, la cele moldovenești, mâncarea caracteristică Capitalei României va fi buna și gustoasă, preparată așa cum nu mai găsești în alte locuri din lume.

Viața de noapte va atinge cotele maxime – vor fi zone împărțite pe muzica – indie, house, dnb, comerciala, rock și populară.

Bucușinăul ar fi un oraș exotic, plin de contraste și povești, ce mai mult ca sigur s-ar face remarcat pozitiv pe harta lumii. Nu-i așa c-ar fi frumos?”

Sursa: Metropotam.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente