#diez continuă și astăzi, 29 noiembrie, să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. În adolescență, Ștefan Roșca, a fost campion naţional la box, însă, din cauza unui accident tragic, în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare, a renunţat la box şi s-a orientat spre haltere.
Ştefan Roşca are 23 ani și este originar din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Tânărul este Absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Stat din Moldova (USM); student în anul II la Facultatea de Drept (USM); sportiv, campion național la box şi campion european, în scaun cu rotile, la haltere. Evoluează în două categorii: 80 kg și 88 kg. Record său personal la ridicarea halterelor de la piept este de 200 kg (înregistrat pe 23 martie 2013). A fost primul student într-un scaun cu rotile la o instituție cu profil sportiv. Ștefan a reprezentat Moldova la Jocurile Paralympice de la Londra 2012, la secțiunea haltere, unde s-a clasat în primii zece în proba de powerlifting, la categoria de greutate de 75 de kg.
Un accident tragic mi-a schimbat în totalitate planurile de viaţă. Într-o zi de august, am încercat să salvez un cocostârc agățat de un stâlp electric şi am fost grav electrocutat. În urma accidentului, am rămas fără ambele picioare. După o perioadă de reabilitare, susținut de familie și prieteni, m-am întors la singura mea pasiune: sportul. Boxul rămase un capitol încheiat în viața mea, dar existau multe alte genuri care puteau fi practicate în cărucior, pentru că astfel mă deplasez acum. Aşa am descoperit halterele, care au fost o testare a propriilor posibilități. Dintotdeauna mi-a plăcut să depun mult efort și putere pentru a demonstra bărbăția adevărată. Pe lângă aceasta, corpul meu robust și brațele puternice sunt potrivite pentru a ridica greutăți. Astfel, am ajuns să particip la Jocurile Paraolimpice de la Londra din 2012. Înainte de a smunci kilogramele de la piept, închid ochii și mă rog lui Dumnezeu să mă păzească de traume şi să prezint destoinic țara. Am ajuns campion European și acum mă pregătesc de Campionatul Mondial la Haltere din Dubai (2014) şi Olimpiada din Rio de Janeiro (2016).
Cănd ai înțeles că vrei să faci sport de performanţă?
De mic copil îmi plăcea boxul și urmăream toate competițiile la televizor. Atunci am înţeles ce înseamnă să concurezi cu cineva pentru a obține un trofeu.
Ai crezut că vei face sport de performanță în cărucior?
Când am început să fac sport în cărucior, nimeni numi acorda nici o atenție, ba chiar mi se spunea că nu voi reuşi. De aceasta am ales un sport bărbătesc, ca să dovedesc că sunt într-adevăr bărbat și că dizabilitatea mea nu mă va face să rămân în urma sportivilor sănătoși. Sunt mândru de recordul meu personal de 200 kg de la piept în categoria de 75 kg. Nimeni în Moldova nu a mai înregistrat un asemenea record în această categorie de greutate. Muli se bucură de ceea ce fac, în special cei care-mi cunosc istoria…
Ce ai învățat în urma acelui caz tragic?
Am înțeles mai multe lucruri în acele clipe, însă prefer să le țin pentru mine…De nimic nu-mi pare rău. Totul a rămas în trecut. Am primit deja oferte să evoluez în altă țară, dar deocamdată nu am luat nicio hotărâre. Mi-e drag să reprezint R. Moldova în străinătate, chiar dacă aici, acasă, mă confrunt cu mari probleme financiare. Îmi doresc foarte mult ca prin realizările mele să îmi pot bucura părinţii şi toţi oamenii dragi, care au încredere în mine.
** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.
Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.