Studenții din Ucraina mărșăluiesc pentru semnarea Acordului de Asociere

euromaidan lv8
Foto:Studenții din Ucraina pe străzile Liov-ului PC: Big Lviv

Acţiunile de protest la Kiev, în susţinerea semnării Acordului de Asociere cu UE, continuă şi astăzi, 28 noiembrie. Unul dintre coordonatorii manifestaţiei a comunicat că la ora 16.00 mai multe coloane de studenţi de la toate universităţile din Kiev vor organiza un marş spre Piaţa Independenţei (Maidan).

UKRinform notează că ex-premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, nu va renunţa la greva foamei cel puţin până pe 29 noiembrie, când la Vilnius îşi va încheia lucrările Summitul Parteneriatului Estic.

Potrivit IPN, presa ucraineană scrie că la Vilnius ar putea fi stabilit un nou termen de semnare a Acordului de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, cu referire la politologul Kosti Bondarenko. Acesta a spus că semnarea unui protocol care ar stabili o nouă dată a semnării Acordului de Asociere ar demonstra dorinţa Ucrainei de a înainta pe calea europeană.

Harta Ucrainei a pro-europenilor și pro celor de la Guvern
Harta Ucrainei a pro-europenilor și pro celor de la Guvern

Ucraina urma să semneze Acordul de Asociere la summitul din 28-29 noiembrie. Pe 21 noiembrie, cu o săptămână până la eveniment, Guvernul de la Kiev a anunţat suspendarea procedurii de pregătire către semnare şi a dispus reluarea activă a dialogului cu Federaţia Rusă şi cu statele din spaţiul CSI. Ca rezultat al acestei decizii, Ucraina a fost cuprinsă de un val de manifestaţii.  În ultima şedinţă, nici Rada Supremă a Ucrainei nu a votat pachetul de legi necesar pentru asocierea la UE. Printre restante este şi proiectul privind permisiunea persoanelor condamnate de a fi tratate peste hotare. Aceasta se referea şi la fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Proiectele nu au fost susţinute de Partidul Regiunilor, care are cele mai multe mandate, şi de către comunişti. Opoziţia ucraineană susţine manifestaţiile în susţinerea integrării europene a Ucrainei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente