Astăzi începe Summit-ul de la Vilnius

comisia-europeana
Foto:PC: arq.ro

Summit-ul Parteneriatului Estic, reuniune la care vor lua parte şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi din vecinătatea estică a blocului comunitar, începe, joi, 28 noiembrie, în capitala Lituaniei, Vilnius, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

La acest summit Republica Moldova şi Georgia urmează să parafeze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în timp ce Ucraina ar fi trebuit să semneze acest document, renunțând însă în ultimul moment. Republica Moldova şi Georgia au început negocierile referitoare la viitorul Acord de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.

La summit iau parte premierul Iurie Leancă, președintele Parlamentului Igor Corman, liderii partidelor din Coaliția ProEuropeană, precum și primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă.

Partidul Comuniștilor din Repubica Moldova a anunțat că va organiza astăzi o menifestație de protest în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Parteneriatul Estic, care a fost elaborat în 2008 de Suedia şi Polonia, s-a dorit a fi un concept strategic al Uniunii Europene pentru şase vecini din est – Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, având drept scop întărirea cooperării şi a dialogului cu aceste state, precum şi a procesului de integrare . Belarus şi Azerbaidjan s-au arătat din start puţin interesate de participarea la acest program.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente