(foto,video) Sinteza protestelor din 24 noiembrie: „Nu mi-e frică de #euromaidan”

evromaidan7
Foto:Ciocniri între protestatari și poliție PC: #euromaidan

Conform surselor din Ucraina, azi în Piața Independenței din Kiev s-au strâns peste 150 mii de oameni care optează pentru calea europeană a Ucrainei.

Prim-ministrul Ucrainei Mykola Azarov a declarat pentru Pervyi Kanal că acesta nu se teme de „maidanezi” și de mitingurile din Kiev pentru integrarea europeană.

De asemenea acesta a spus că vor monitoriza atent ce se întâmplă, și dacă totul va fi conform legii nu e nicio problemă, însă dacă se află că protestatarii sunt finanțați atunci se vor lua măsuri.

Însă oricum acesta nu va permite ca ceea se s-a întâmplat în 2004 să se întâmple și în 2013.

Referitor la Acordul de Asociere, Azarov a spus că Ucraina ar putea să-l semneze în 2014.

Persoane din partidele care nu susțin protestele au spus că acesta nu sunt bine organizate și nu au set concret de cerințe pe care protestatarii le-ar cere de la guvern, pe când organizatorii protestelor spun că dacă la Vilnius nu se va semna Acordul de Asociere, protestatarii vor cere alegeri anticipate.

evromaidan5

Protestatarii din Ternopol au scris o scrisoare deschisă Angelei Merkel și lui Barack Obama, în care cer susținerea UE și a SUA.

evromaidanternipol

Orașul cel mai activ dinaintea protestelor din 24 noiembrie, Liov, și-a trimis studenții în Kiev, conform acestora, absența de la ore pentru viitorul lor este un motiv nobil, astfel rectoratele universităților din Liov le-a permis studenților să nu vină în ultima săptămână de noiembrie la ore.

evromaidan2

Deși participanții la protest se afișează din ce în ce mai mult pe rețelele de socializare, începe să se înceapă un fel de frică în caz că rezultatele mitingului nu vor veni iar ulterior ar putea urma repercusiuni. O participantă din Liov a scris echipei #diez să înlăture o poză, deoarece familia ei se teme pentru securitatea ei și ea nu vrea să devină fața revoluției ucrainene în presa străină.

evromaidan3 

evromaidan6

În Kiev, pe 24 noiembrie au fost 2 proteste, unul pro-guvern, altul pro-european. Conform datelor poliției ambele proteste nu au strâns mai mult de 55 mii oameni. Conform organizatorilor protestelor, se vehiculează cifrea de 150 mii doar proeuropeni și altele vreo 10 mii pro-guvern.

evromaidan

În cadrul protestelor proeuropene, au fost mici altercații cu poliția, și de data asta forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Protestatarii pe twitter menționează că spre sfârșitul zilei tot mai multă poliție vine în piața indepenenței, și atmosfera devine mai tensionată.

evromaidan12

evromaidan11

evromaidan7

Conform censor.net.ua, chiar au fost unele bătăi și câteva persoane au avut de suferit.

lumemaidan

Protestele sunt suținute de ucraineni din toată Europa, Statele Unite, cât și Bolivia, Grenada sau India. Aceștia au organizat mici acțiuni de susținere în orașele unde locuiesc.

evromaidan10

evromaidan9

evromaidan4

evromaidan8

De asemenea în peste 20 orașe din Ucraina.

Protestatarii din Kiev continuă să rămână în piață și cheamă tot mai multă lume să se alăture.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente