Încă două zile mai aveți la dispoziție pentru a vedea o colecție ce întrunește 66 de fotografii excepționale semnate de nouă fotografi lituanieni, expuse la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.
Centru expozițional nu a mai găzduit astfel de expoziții, „niciodată și de la nimeni”. „Unica excepție, este internaționala de fotografie din anul 1927”, povestește Tudor Braga, сolaboratorul Centrului. Conform acestuia, tematica socială a fotografiilor acoperă de la „A la Z” toate aspectele vieții umane, iar limbajele sunt de la fotografie-document, până la interpretări formalizate.
Lituania este o țară în care fotografia și-a câștigat bine-meritatul titlul de artă. Însă, drumul până acolo a fost lung și anevoios. „Începând cu anul 1940, când Lituania a intrat în orbita sovietică, adică a fost ocupată, fotografiei nu i-a fost recunoscut statutul de creației artistică. Această situație s-a menținut până în ’57, la așa-zisul dezgheț pe care l-a deschis Hrușciov. Atunci, fotografia practicată de jurnaliști în presa dânșilor, prin atenția acordată subiectelor sociale, etnografice, istorice și psihologice prin portret, a comportat rezultate”, explică criticul de artă Tudor Braga.
Expoziție va fi deschisă până (inclusiv) duminică 24 noiembrie, la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi.