Uniunea Europeană nu a stabilit o perioadă în care Moldova ar putea deveni membru, iar toate reformele şi procesele iniţiate în Republica Moldova sunt necesare doar pentru asocierea politică şi economică cu UE. Declaraţia aparţine şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola.
Pirkka Tapiola a menţionat că Acordul de Asociere cu UE este un răspuns la o aspiraţie politică de lungă durată a Moldovei. Acesta va oferi condiţii de comerţ liber care, odată implementate, vor genera o economie şi o societate foarte competitivă la nivel european. „În cadrul acestui proces nu vorbim despre extinderea Uniunii Europene, dar despre o asociere politică şi economică. UE va deschide piaţa pentru produsele moldoveneşti, va oferi asistenţă pentru modernizare, însă totul depinde de Moldova. Acordul de Asociere nu vorbeşte despre calitatea de membru al UE, dar nu spune că acest lucru nu se poate întâmpla pe viitor. Depinde de capacitatea de absorbţie a Moldovei”, a spus ambasadorul.
Republica Moldova trebuie să implementeze prevederile Acordului de Asociere, să înainteze în implementarea reformelor, să modernizeze societatea, iar relaţiile dintre UE şi Moldova se vor aprofunda în funcţie de progresele înregistrate. Eforturile pe care le depune guvernarea de la Chişinău sunt în folosul cetăţenilor Moldovei şi nu pentru UE. „Aspiraţiile ţării pot defini la un moment dat unde vom ajunge la o etapă anumită. Sunt nişte paşi făcuţi deja, dar este nevoie de mai multă transparenţă în sistemul judiciar. Centrul Naţional Anticorupţie trebuie să aibă posibilitatea să lucreze liber, fără constrângeri de partid”, a mai menţionat oficialul european.
Pirkka Tapiola a subliniat că situaţia cazurilor de justiţie selectivă din Ucraina sunt o cauză de îngrijorare pentru UE, iar pe parcursul săptămânii curente vor avea loc mai multe discuţii între Kiev şi Bruxelles, după care se va decide dacă Ucraina va semna sau nu Acordul de Asociere cu UE. Este important ca Ucraina să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în privinţa justiţiei selective. Chiar dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, este foarte important ca Moldova care este ţară vecină cu UE să se axeze pe reformele proprii.
Sursa: IPN