Cum dragostea vă poate încălzi în iarna 2013 – 2014

ciorici
Foto:Pavel Ciorici și soția lui, Ana Ciorici într-o ședință foto PC: You + We Photography

Senzația de iubire îți poate oferi un sentiment unic. Oamenii de știință susțin că declarațiile de dragoste și afecțiune, de fapt, ne face să simțim fizic căldură. De asemenea, ei spun că obiectele calde apropie oamenii unii de alții.

Folosind raze RMN, ei au descoperit senzații de căldură atât fizice, cât și sociale în aceeași parte a creierului.

În ciuda legăturii emoționale, fundamentale pentru fericirea oamenilor, puține lucruri sunt cunoscute despre modul în care creierul nostru formează legăturile sociale.

Cercetările arată că apropierea unul față de altul crează sentimente de mulțumire, la fel ca și atunci când simțiți căldură. „Toate aceste rezultate au dus la concluzia că atât senzația de iubire, legătura cu oamenii și căldura socială sunt experiențe plăcute și emoționante”, scrie Daily Mail, cu referire la studiul experților de la Universitatea din California.

Studiul a fost publicat în Revista pentru Științe Psihologice și a implicat 20 de participanți, cu vârsta medie de 20 de ani.

Ca parte a experimentului, fiecare dintre participanți a trebuit să scrie un mesaj de apreciere pentru o rudă sau un prieten apropiat. Exemple ale însemnărilor pozitive arată cam așa: „oricând mă simt pierdut, tu ești persoana la care apelez”, „te iubesc mai mult decât orice pe lume” sau note mai neutre: „tu ai părul creț” și „Eu te cunosc de zece ani”.

În timpul experimentului, creierul participanților era scanat, iar la sfârșitul lui aceștia apreciau căldura pe care o simt pe o scară de la 1, adică foarte puțin, la 7 – foarte mult.

Prima sarcină a inclus lecturarea a două texte pozitive și două neutre. După ce au citit primele texte, nota medie acordată căldurii de către participanți era de 6,14, față de 3,8 – după lecturarea textelor neutre. Cercetătorii au concluzionat că există o interacțiune între căldura socială și cea fizică.

Pentru a doua sarcină, participanții au ținut în mâini o pungă caldă și o minge care avea temperatura camerei, preț de zece secunde fiecare. Au repetat procedura de cinci ori. Atingerea obiectului cald a dus la o rată a conexiunilor mai mare, de 2,47, față de 1,63 în cazul atingerii mingii.

Echipa de cercetători cred că astfel căldura fizică poate fi un lucru util pentru a rezolva anumite probleme sociale. „Având în vedere importanța legăturilor sociale pentru bunăstarea generală și fericirea oamenilor, acest lucru poate duce la mai multe idei, ce ar putea fi concepute pentru a combate sentimentele de izolare sau singurătate prin manipulări de temperatură”, susțin oamenii de știință de la Universitatea din Columbia.

Sursa: e-sănătate.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente