UE lansează cruciada împotriva pungilor din plastic

1866
Foto: Sacoșe din pânză PC: sub25.ro

Comisia Europeană a înaintat măsuri de reducere a pungilor din plastic pentru protejarea mediului.

Acestea sunt periculoase în special pentru mediul marin, dar şi prin poluanţii organici din componenţă şi durata foarte mare de descompunere. Numai în anul 2010 se estimează că au intrat pe piaţa europeană peste 98 de miliarde de pungi din plastic pentru transport, adică aproape 200 pentru fiecare cetăţean al Uniunii.

Experţii europeni spun că cele mai multe au fost pungi subţiri, mai puţin reutilizate decât cele mai groase şi care nu prea ajung în sistemele de gestionare a deşeurilor. În natură, procesul lor de descompunere poate dura sute de ani, timp în care ele afectează serios ecosistemele în care ajung în canităţi mari.

De pildă, în Marea Mediterană plutesc la ora actuală aproximativ 250 de miliarde de particule de plastic cu o greutate totală de 500 de tone. Ele pot provoca sufocarea unor animale marine care le ingerează accidental sau le confundă cu hrana.

De asemenea, compuşii chimici din plastic pot duce la contaminarea solurilor şi a cursurilor de apă cu poluanţi organici persistenţi. Propunerea care va fi prezentată de comisarul Janez Potočnik are la bază sugestii exprimate la o consultare publică din vara anului 2011.

Sursa: Jurnal.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente