Studenţii moldoveni din România vor fi mai informaţi despre Summitul de la Vilnius

basarabeni-studenti-romania-admitere
Foto: Elevi din Moldova PC: Yupi.md

Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni (FAB) din România lansează campania „Împreună în Europa”, de informare a studenţilor despre importanţa Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În cadrul a două conferinţe, pe 8 şi 15 noiembrie, la Cluj-Napoca şi Constanţa, tinerii vor fi îndemnaţi să susţină parcursul european al Republicii Moldova. Concomitent, va fi lansat un spot video şi vor fi distribuite pliante despre summit şi perspectiva europeană a ţării. Acţiuni similare vor avea loc şi la Chişinău, transmite IPN.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, Dumitru Cotruţa, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că parafarea Acordului de Asociere la Vilnius va impulsiona dezvoltarea ţării în toate sferele vieţii sociale, economice şi culturale. Ca urmare a deschiderii zonei de comerţ cu UE, va avea loc creşterea bugetului de stat şi a PIB-lui pe cap de locuitor. De asemenea, vor fi create locuri noi de muncă. Tinerii vor avea acces la o educaţie mai bună, a spus Dumitru Cotruţa.

Petru Ciobanu, consilier FAB, a spus că studenţii vor avea doar de câştigat după parafarea şi ulterior semnarea Acordului de Asociere. Pe lângă accesul la studii de calitate, vor putea beneficia şi de granturi europene nerambursabile pentru organizarea mai multor tabere de vară.

Vicepreşedintele FAB, Constantin Cernega, a spus că acţiunile de informare despre perspectiva europeană a Republicii Moldova vor continua şi după summitul din 29 noiembrie.

Federaţia Asociaţiilor Basarabeni din România este formată din 14 asociaţii de tineri din diferite centre universitare de peste Prut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente